Tjock, krämig och naturligt rik på protein: Arla Ko Extra krämig fil nyhet till sommaren

Lästid
2 min
Tjock, krämig och naturligt rik på protein: Arla Ko Extra krämig fil nyhet till sommaren
Publicerad
26 april 2012
Kontakter:
Presskontakt

Filmjölk har funnits i flera hundra år och är för många en självklarhet på frukostbordet. Idag är den även vanlig som mellanmål, i brödbaket eller som dressing. Vi konsumerar fil året runt, men som mest under det varma sommarhalvåret. Då kan filkonsumtionen öka med cirka tre procent för varje grad över medeltemperaturen. Nu kommer en ny [filmjölk](http://www.arla.se/default____17791.aspx) som är tjock och krämig och naturligt rik på protein, Arla Ko Extra krämig fil. Smakerna är klassiskt svenska som blåbär, jordgubb och naturell.

Filmjölken, eller tätmjölken som den kallades förr, har en lång historia i Sverige. Det är känt att vikingarna åt tätmjölksliknande produkter och från 1700-talet finns beskrivningar av tätmjölk i Carl von Linnés skrifter.1) I varmare länder är yoghurten vanligare, medan olika sorters filprodukter förekommer i tempererade länder som i norra Europa. Den filmjölk vi har i Sverige är vi dock ensamma om.

År 1931 lanserade mejerierna den filmjölk vi känner idag i Sverige. Idén var att omvandla den klassiska filbunken, som tog tid att göra, till en lättåtkomlig konsumentprodukt i butik. Sedan dess har marknaden för filmjölksprodukter exploderat och idag finns ett mycket brett sortiment av olika filprodukter.

Många filkonsumenter efterfrågar ändå en fil med lite nya egenskaper: Krämig, tjockare konsistens, proteinrik, gjord av naturliga ingredienser och svensk, men med samma goda filsmak, är önskemål som Arla får. Hittills har det inte funnits en sådan fil, men nu kommer den.

Arla Ko Extra krämig fil är naturligt rik på protein, genom att vatten har tagits bort. Den höga proteinhalten gör filen både extra fyllig och ger högre mättnadskänsla. Den finns i smakerna blåbär, jordgubb och naturell. Samtliga produkter finns i butik från vecka 19 för ett cirkapris per liter på 17 kr för fruktsmakerna och 15 kr för naturell.

1. Historien om Arla, presenterad av Centrum för näringslivshistoriahttp://bit.ly/cfn-presenterar-historien-om-Arla

För ytterligare information, kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods på 070-689 58 84 eller 08-789 58 84,
eller maila inger.soderlund@arlafoods.com

Mer om filmjölkens historia

  • Ursprungligen kom tätmjölken till för att bönderna skulle ha mjölk även på sommaren eftersom den höll sig mycket bättre än vanlig mjölk. För att få fram tätmjölken kokades vanlig mjölk upp och löptes (stelnade) i stora kärl som ställdes i källaren. Varje gång som tätmjölk hämtades östes vasslan av som låg ovanpå, och i stället hälldes en skopa kallt vatten på för att hålla mjölken frisk. Tätmjölken fick inte röras om, utan fick ligga i löpet tillstånd.
  • Det fanns även andra sätt som filen kunde göras på. Fru Margareta Jonsson, född 1877 i Hälsingland, berättar att hon som barn fick gå på en myr och plocka tättgräs, som modern sedan lade i mjölk så att det blev tätta. När tättan sedan silades fick man filmjölk. Och från Lycksele kommer berättelser om att man tillsatte gammal fil till söt mjölk och på så sätt gjorde ny filmjölk.
  • Svenskar som emigrerat skrev hem och bad om att få tätmjölk tillsänt sig. En gumma från Medelpad, berättas det, blötte sin linneduk i surmjölk, torkade den och lade in den i ett brev. Linneduken färskades sedan upp vid framkomsten och ny filmjölk kunde göras.

Källa: Centrum för näringslivshistoria/Nordiska Muséet

Näringsvärde Arla Ko Extra krämig fil

Arla Extra krämig fil naturell
Innehåll: Högpastöriserad mjölk, filkultur
Näringsvärde per 100 g (ca 1 dl): Energivärde: 280kJ/65kcal. Protein: 5,3 g. Kolhydrat: 3,5 g, varav sockerarter 3,5 g, Fett: 3 g varav mättat fett 2 g. Natrium: 0,04 g.

Arla Extra krämig fil jordgubb
Innehåll:Högpastöriserad mjölk, socker 6 %, jordgubbar 6 %, majsstärkelse, naturlig arom, koncentrat av aronia, filkultur.
Näringsvärde per 100 g (ca 1 dl): Energivärde: 360kJ/85kcal. Protein: 4,7 g. Kolhydrat: 9,9 g varav sockerarter9,5 g. Fett: 2,7 g varav mättat fett1,7 g. Natrium: 0,05 g.

Arla Extra krämig fil blåbär
Innehåll: Högpastöriserad mjölk, socker 6 %, blåbär 5 %, majsstärkelse, naturlig arom, filkultur.
Näringsvärde per 100 g (ca 1 dl): Energivärde: 360kJ/85 kcal. Protein: 4,7 g. Kolhydrat: 10 g varav sockerarter 9,7 g. Fett: 2,7 g varav mättat fett 1,7 g. Natrium: 0,05 g.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76