Organisationsförändringar i Sverige

Lästid
1 min
Publicerad
07 november 2012
Kontakter:
Presskontakt

Arbetet med att förenkla och effektivisera Arla påverkar medarbetare inom produktionen i Götene samt inom funktionerna planering, logistik och kundservice på huvudkontoret i Stockholm.

Under hösten genomförs en organisationsförändring inom Arla Planning & Logistics samt Kundservice. Nu startar en bemanningsprocess som kommer att inkludera uppsägningar. Arbetet väntas bli klart i december.

Förändringarna är ett led i ett globalt projektet kallat Tetris, som startades i maj och som ytterst handlar om att stärka Arla, bland annat genom att skapa hållbara kostnadsminskningar om cirka 600 miljoner kronor . För Arlas organisation i Sverige handlar det om att minska antalet befattningar med 46 under 2012. Två tredjedelar av dessa genomfördes redan i våras inom affärsområdena Consumer Sweden och Global Categories & Operations i Sverige. Nu genomförs den sista tredjedelen.

– Det handlar om att skapa hållbara kostnadsminskningar för hela Arla och att se till att vi har en enkel och smart struktur när vi jobbar. Att vi har kostnadskontroll inom Arla nu när vi växer är avgörande för vår framgång och för att vi ska kunna leverera bästa möjliga mjölkpris till våra ägare, säger Christer Åberg, vd för Arla i Sverige.

Förändringar i Götene

Parallellt har utvecklingen inom smör och ost lett till organisationsförändringar vid Arlas båda anläggningar (ost och smör/matfett) i Götene.

Dels flyttas produktionen av Anchor-smör (avsett för den brittiska marknaden) till Westbury i England. Dels påverkar konkurrensen av bland annat importerad ost orderingången till ostförädlingen i så kallade Alexander. Investeringar som ger effekt och ett förändrat produktionsupplägg bidrar också till den att organisationen förändras. Totalt sett handlar det om 34 befattningar i Götene. Det första steget blir att tidsbegränsat anställda inte får förlängd anställning.

– Det är vår ambition att kunna lösa personalförändringen genom naturliga avgångar och individuella överenskommelser, säger mejerichef Elisabeth Lidberg, ansvarig för smör i Götene.

Den nya organisationen gäller från och med första januari 2013. Förändringen, i sin helhet, ska vara genomförd den första april nästa år.

Fackliga förhandlingar har inletts när det gäller samtliga förändringar ovan och berörda medarbetare har fått muntlig information.

Ytterligare information:
Arlas pressjour: 0708-84 42 90

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76