Frukostfavoriterna Yoggi och Bregott – nu även laktosfria

Lästid
2 min
Frukostfavoriterna Yoggi och Bregott – nu även laktosfria
Publicerad
16 januari 2012
Kontakter:
Presskontakt

Efterfrågan på [laktosfria mejeriprodukter](http://arla.se/Default____33398.aspx) ökar varje år. Dessutom vill konsumenterna kunna välja laktosfria alternativ som både smakar och ser ut som originalprodukterna. Nu kommer Yoggi fruktyoghurt och Bregott, två av mejerisortimentets bästsäljare, även som laktosfria. Finns i butik från v.6.

Under år 2011 ökade försäljningen av laktosfria mejeriprodukter med 16 procent, varav laktosfri fruktyoghurt ökade med hela 25 procent.1) Ett tydligt önskemål hos konsumenten är att samma produkter som finns i det vanliga sortimentet även ska finnas som laktosfria alternativ. Det visar en undersökning genomförd tidigare i år.2)

För att möta konsumenternas efterfrågan arbetar Arla löpande med produktutveckling av laktosfria produkter. Därför kommer nu Yoggis allra populäraste smaker och Bregott normalsaltat även som laktosfria alternativ. De har samma näringsvärde, konsistens och smak som originalen.

Arla Yoggi laktosfri kommer i enlitersförpackning i smakerna jordgubb/vanilj och samoa (samoa är en fruktblandning av persika, kiwi, mango, ananas, melon och juice av passionsfrukt). Småförpackningar, 4x125 g, finns i smakerna jordgubb/vanilj och skogsbär. Cirkapris är 23 kr för enlitersförpackningen och 19 kr för 4x125 g.

Bregott är det mest köpta varumärket bland bordsmatfetter och den mest efterfrågade är Bregott normalsaltat, som nu även kommer att finnas laktosfri.3) Cirkapris 22 kr per förpackning (300g).

Arla Yoggi laktosfri och Bregott laktosfri finns i butik från vecka 6.

Samtidigt som frukostfavoriterna Yoggi och Bregott kommer ut i butikerna får den som är laktosintolerant även ett nytt tillskott till matlagningen. Arla Köket Smetana är en syrad grädde med ursprung i den ryska mattraditionen och passar till så väl förrätter som huvudrätter och efterrätter. Smetana är naturligt laktosfri.

1) ACNielsen rullande helår v40 2011, ACN Mat w28

2) Synovate. Kvalitativ undersökning mars 20113) ACNielsen rullande helår v.44

Fakta
Laktosintolerans eller överkänslighet mot laktos (mjölksocker) beror på att man har för lite av enzymet laktas i tunntarmen och därför inte kan bryta ned laktosen fullständigt. Laktas har som funktion att dela upp laktos i sina två beståndsdelar, glukos och galaktos, så att de kan tas upp i kroppen. Vanligaste besvären vid laktosintolerans är gasbildning, diarré eller ”buller” i magen. Laktosintolerans ska inte förväxlas med mjölkproteinallergi.

Produktfakta
Bregott laktosfri
Ingredienser: Pastöriserad grädde, rapsolja, salt 1,2 %, vitamin A och D.

Yoggi laktosfri jordgubb/vanilj
Ingredienser: Mjölk (högpastöriserad), jordgubbar 8 %, socker 8 %, mjölkprotein, majsstärkelse, naturlig arom, vaniljextrakt, laktasenzym, yoghurtkultur.
Näringsvärde per 100 g: Energivärde 340 kJ/80 kcal, protein 3,3 g, kolhydrat 12 g (varav sockerarter 11 g, laktos 0 g), fett 2 g, natrium 0.03 g.

Yoggi laktosfri skogsbär
Ingredienser: Mjölk (högpastöriserad), bär 8 % (jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, lingon), socker 8 %, mjölkprotein, majsstärkelse, naturlig arom, laktasenzym, yoghurtkultur.
Näringsvärde per 100 g: Energivärde 360kJ/85 kcal, protein 3,4 g, kolhydrat 12 g (varav sockerarter 12 g, laktos 0g), fett 2 g (varav 1,2 g), natrium 0,03 g.

Yoggi laktosfri samoa
Ingredienser: Mjölk (högpastöriserad), frukt 8 % (persika, kiwi, mango, ananas, melon, passionsfruktjuice), socker 8 %, mjölkprotein, majsstärkelse, naturlig arom, laktasenzym, yoghurtkultur.
Näringsvärde per 100 g: Energivärde 360 kJ/85 kcal, protein 3,3 g, kolhydrat 12 g (varav sockerarter 12 g, laktos 0g), fett 2 g (varav mättat fett 1,2 g), natrium 0,03 g.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, 070-689 58 84, 08-789 58 84,inger.soderlund@arlafoods.com

För högupplösta bilder:
Ladda ned från Arlas bildbank www.mediabank.arla.net/legacy eller maila pia.schiller@voxpr.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76