EU godkänner fusionen mellan MUH och Arla

Lästid
1 min
Publicerad
28 september 2012
Kontakter:
Presskontakt

På fredagen godkände EU:s konkurrensmyndigheter den avtalade fusionen mellan Arla och den tyska mejeriföreningen Milch-Union Hocheifel (MUH). Fusionen träder i kraft den 1 oktober.

Godkännandet innebär bland annat att Arla får nya ägare i Tyskland, Belgien och Luxemburg, de tre länder där MUH:s nuvarande ägarkrets finns.

Arlas vd i Tyskland, Tim Ørting Jørgensen, gläder sig över konkurrensmyndigheternas godkännande, som markant kommer att öka Arlas verksamhet och aktiviteter i Tyskland.

  • Det är en stor dag i både Arlas och MUH:s historia. Fusionen ger oss helt nya möjligheter på den tyska marknaden inte bara med en större mjölkmängd och starka produkter, men också för att den lägger grunden för en ökad export till tillväxtmarknader som Kina. Vi är väl förberedda och ser nu fram emot att komma igång med att skapa största möjliga värde av den nya gemensamma verksamheten för både ägare och konsumenter, säger Tim Ørting Jørgensen.

MUH är Tysklands åttonde största mejeriföretag med en produktion av främst UHT-mjölk (mjölk med lång hållbarhet) och färsk mjölk i Pronsfeld sydväst om Köln, nära gränserna till Belgien och Luxemburg. MUH har cirka 800 medarbetare och cirka 2 700 ägare som, liksom Arlas ägare, är mjölkbönder. Föreningen hade 2011 en omsättning på cirka 680 miljoner euro, varav omkring 40 procent kom från export.

Arla har en lång historia i Tyskland med kända varumärken som Arla Buko og Arla Kærgården, som båda växer kraftigt.

Fusionen mellan MUH och Arla skapar det tredje störste mejeriföretaget i i Tyskland. Företaget kommer att heta Arla Foods Deutschland.

Arlas andra föreslagna fusion, den med Milk Link i Storbritannien, behandlades som ett separat ärende av EU:s konkurrensmyndigheter och godkändes under torsdagen (se tidigare pressmeddelande) .

Läs mer om fusionerna här.

Ytterligare information:

Arlas pressjour: 0708-84 42 90

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av svenska, danska och tyska mjölkbönder. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76