Debattartikel: Sveriges framtida mjölkproduktion är allas ansvar

Lästid
2 min
Publicerad
21 oktober 2012
Kontakter:
Presskontakt

Ingen är gladare än jag att SVT i Agenda i kväll den 21 oktober belyser situationen för landets mjölkbönder. Under 2012 har en global överproduktion av mjölk satt press på världsmarknaden för mejeriprodukter. Det har i sin tur medfört att Arla tvingats sänka priset till oss mjölkbönder som äger Arla.

Jag är väl medveten om att många svenska mjölkbönder i dag genomgår en otroligt tuff period. Under året har även foderpriserna skjutit i höjden vilket sammantaget gör att lönsamheten på mjölkgårdarna är mycket pressad.

Mejeribranschen fungerar som vilken bransch som helst. Den är global och prisnivåer varierar allt kraftigare på marknadens villkor. Vi ser nu att de internationella priserna på mjölk, ost och mjölkpulver stiger och därför kommer en första höjning av priset till oss bönder i november. Som bondeägt mejeriföretag är hela Arlas syfte att ha ett så högt mjölkpris som möjligt och ambitionen är att vi ska kunna göra ytterligare två höjningar fram till februari. Arla har även aviserat om prishöjningar till den svenska detaljhandeln. För oss Arlabönder är det viktigt med generella ökningar på mjölk, ost, yoghurt och andra mejeriprodukter. Inte bara i Sverige, utan på alla stora Arlamarknader, eftersom vårt mjölkpris är resultatet av den totala försäljningen.

Men situationen för Sveriges mjölkbönder påverkas inte enbart av mjölkpriset. Regelkrångel och höga kostnader utmanar oss som mjölkföretagare. Sverige har i dag världens strängaste krav på djurhållning. Det är något som jag tycker att vi ska vara oändligt stolta över men vi mjölkbönder måste också få något tillbaka för det viktiga arbete som vi gör.

De långsiktiga utmaningarna är många. Men en av de största är behovet av generationsskifte på gårdarna. Endast 4,1 procent av landets mjölkbönder är i dag under 35 år. Samtidigt uppgår andelen bönder över 55 år till 37,3 procent. Om vi ska få nästa generation att vilja ta över våra mjölkgårdar måste vi kunna erbjuda dem livskraftiga företag. I det arbetet har alla ett ansvar. Inte enbart mejeriföreningarna utan också Sveriges politiker.

Om vi vill att Sverige också fortsättningsvis ska ha en fungerande mjölkproduktion måste något göras för att få fler unga att satsa. Därför ska det också bli intressant att höra vad ansvarig minister, Eskil Erlandsson, har att säga i kvällens program.

Åke Hantoft, mjöllkbonde i Halland och ordförande i Arla

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76