Arla spanar på fikakulturen i Konditorrapporten 2012

Lästid
4 min
Publicerad
15 oktober 2012
Kontakter:
Presskontakt

Arla har för femte året i rad genomfört intervjuer med Sveriges främsta konditorer i syfte att kartlägga trenderna inom den svenska konditorbranschen. I år har rapporten dessutom utökats med cafégästernas egna funderingar kring det svenska fenomenet fika!

Fika är ett svenskt fenomen!

Allt fler fikar allt mer, i snitt fikar vi 268 timmar på år*. Att fika har blivit en social institution, ett fenomen! Som dessutom är så svenskt att företeelsen ”fika” inte ens går att översätta till andra språk. Män fikar mer än kvinnor men kvinnor fikar längre. För många handlar det om samvaro och en social stund tillsammans med andra. För andra, som fikar ensamma, handlar fika om kontemplation och begrundande. Men vad är då fika? Många menar att fika helt enkelt är kaffe. Helst ska det dessutom vara något sött att äta till kaffet. Men fika kan också vara kaffe och macka. I utvidgad bemärkelse är fika detsamma som att äta.

– Vi svenskar är verkligen ett fikaälskande folk och Sverige är det enda landet i världen där fika nästan är schemalagt. Att fika är ett enkelt sätt att umgås, utan förpliktelser, något som även syns i statistiken. Av samtliga restaurangkategorier har konditorbranschen vuxit mest i år och branschen omsatte till och med augusti över 3,5 miljarder kronor**, säger Gunilla Blomqvist, Marknadschef Foodservice, Arla Foods.

Miljö + atmosfär = lyckad fika!

Det blir allt viktigare för konditorierna att förmedla en helhetsupplevelse. Gästerna efterfrågar mysiga, snygga och ombonade miljöer och atmosfären skapas av sällskapet så väl som de andra gästerna och personalen. Miljö i kombination med atmosfär är nyckeln till en lyckad fika. Ofta blir det dock inte idealfikan beskriven som ovan utan en snabbfika på språng eller en ”ståfika” över kopiatorn på jobbet.

Svenska gräddtårtor och klassiker med twist

Konditorerna ser en fortsatt renässans för svenska klassiker som småkakor och mazariner.  En viss mättnad på moussetårtor kan skönjas, vilket i sin tur breddar vägen för våra svenska gräddtårtor. 50 procent av alla tårtor som säljs idag är prinsesstårtor. Cupcacen har fått en utmanare i gräddbullen, en bakelse fylld med skum. Mindre bakverk är inte längre en trend, utan ett etablerat faktum. Det är fortfarande populärt att prova flera olika sorter när man fikar. Trenden med ett bredare sortiment håller i sig. Många konditorier erbjuder idag allt från glass och desserter till praliner och kallskänk.

Konditorerna upplever att gästerna blir allt mer medvetna och intresserade av innehåll och tillverkning. Fler konditorer väljer därför att visa upp produktionen i serveringen, för att synliggöra hantverket och visa yrkesskickligheten.

Jubileum och tradition skapar merförsäljning

Traditionsdagar under året så som semlor, kanelbullens dag, dop och giftermål bland kungligheter upplevs som mycket positivt bland konditorerna.

– Under februari månad bjöd vi in svenskarna att kora Sveriges bästa semlor och intresset var överraskande stort. Drygt 100 000 personer röstade i vår digitala kampanj. Förutom att sätta betyg på semlor, kunde man hitta närmaste konditori med hjälp av kartfunktionen och följa topplistorna över landets bästa semlor, säger Gunilla Blomqvist.

Många specialbehov och dieter

Allt fler cafégäster har speciella önskemål kring maten de stoppar i sig. Det kan bero på viktproblem, allergier eller intolerans mot vissa livsmedel. Det kan också bero på att man följer särskilda dieter som GI eller LCHF. Detta faktum ställer högre krav på konditorierna att vara flexibla i sitt erbjudande. Den ständigt pågående hälsotrenden spås påverka människors beteende i två riktningar. I ena änden finns människor som väljer att bara äta det som är hälsosamt, i alla lägen. I andra änden finns de som lever och äter hälsosamt men som vill unna sig själv något riktigt gott och onyttigt ibland. För konditorierna innebär detta två vägar att gå. Antingen utvidga sortimentet med fler hälsosamma alternativ alternativt en större satsning på goda, eventuellt onyttiga, bitar av hög kvalitet. Eller både och!

Konditorier utmanas av coffee shops

Många ungdomar fikar idag på coffe shops. För dem är det inte viktigt om det de äter tillverkas på samma plats. Bland äldre och medelålders finns de som menar att coffee shops inte är fika på riktigt. Coffee shops är mer av snabbfika, utan begrundande och kontemplation. Det är på coffeshops som ungdomarna lär sig dricka kaffe ute. Samtidigt som kaffedrickandet i världen minskar, ökar det i Sverige med 5,7 procent under det första halvåret 2012. Konditorierna måste hänga med i kaffeutvecklingen, det duger inte längre med ljummet bryggkaffe.

Fler trender ur Konditorrapporten 2012:

o        Den digitala utvecklingen med laptops och smartphones, har gjort det helt accepterat att fika själv i så gott som alla åldrar, undantaget unga ungdomar.

o        Fler affärsmöten sker över en fika.

o        Få föräldrar fikar på konditori tillsammans med sina barn, däremot är det vanligare att den äldre generationen gör så. Gärna tillsammans med sina barnbarn.

o        Det finns en tro att möjligheten att fika kommer dyka upp i alltfler oväntade sammanhang, till exempel i klädbutiker.

o        Försäljningen av desserter och fikabröd, som kunden köper för att ta med hem ökar. Detta är särskilt tydligt i storstäderna.

o        Kvalitetskonditorer förser coffee shops och konditorier utan egen tillverkning med högkvalitativa produkter för försäljning i större utsträckning än tidigare.

o        De intervjuade konditorerna tycker att momssänkningen varit mycket positiv för verksamheten. I flera fall har den bidragit till att mer personal kunnat anställas. Dessutom har momssänkningen gjort administrationen enklare i och med att det nu är samma momssats rakt över.

* Källa: Gevalia/Tassimo

** Försäljningsvolymen inom konditorbranschen har ökat med dryga 11 procent under perioden januari till och med augusti 2012, enligt DLF Restaurangindex "Stark försäljning inom kafé".

Vill du veta mer om innehållet i Konditorrapporten, kontakta:

Gunilla Blomqvist**,** Marknadschef Foodservice, Arla Foods

Tel. 08-789 58 04, 070-649 58 04

E-post: gunilla.blomqvist@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76