Arla kommenterar Ekots inslag om klimatkompensation

Lästid
1 min
Publicerad
23 november 2012
Kontakter:
Presskontakt

Under hösten har Arla påbörjat arbetet med att klimatkompensera utsläppen av ekomjölken. Det görs genom att årligen plantera 250 000 träd i nationalparken Gorongosa i Moçambique. Förutom positiva klimateffekter på sikt bidrar träden också till biologisk mångfald, bättre jordmån för odling av grödor och förbättrade sociala förutsättningar för lokala bönder.

Arla har anlitat klimatexperterna U&We för uppdraget och själva trädplanteringsprojektet leds av Envirotrade på plats i Moçambique. Därutöver certifieras arbetet av Plan Vivo, som i sin tur kontrolleras av Rainforest Alliance.

-Vi på Arla är proffs på mejeriprodukter, inte på klimatkompensation. Därför anlitar vi U&We som är just experter på klimatkompensation. Nationalparken har varit utsatt för skövling sedan 1975 och är i stort behov av ett hållbart skogsbruk. Trädplanteringen sker därför i nära samarbete med bönderna som lever där, säger Ann Freudenthal, ansvarig för Arlas ekosatsning och fortsätter:

-Det är naturligtvis ledsamt att arbetet med att återplantera skog blir ifrågasatt. Att göra gott är inte alltid enkelt. Men vi är ett bondeägt kooperativ som vill ta ansvar och ett samarbete med jordbrukande bönder ligger oss därför varmt om hjärtat, avslutar Ann Freudenthal.

Se ett TV-inslag med Ann Freudenthal här:

http://www.youtube.com/watch?v=b2KGdPFWgCc&feature=youtu.be

Ytterligare information:

Arlas pressjour: 0708-84 42 90

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien och Luxemburg. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76