S:t Hansgården i Lund till final i Arla Guldko 2012, Bästa Miljöarbete

Lästid
2 min
Publicerad
31 januari 2012

På fritidsklubben S:t Hansgården får barnen uppleva hur natur, djur och omvärld fungerar. Allt från att mala mjöl i gårdens kvarn, som de sedan bakar bröd av, till att fundera över hur det jordkylda kylskåpet i köket fungerar. Den övergripande tanken med verksamheten är att det går att planera för ett hållbart samhälle. Nu har fritidsklubben utsetts till en av finalisterna i Arla Guldko 2012, i kategorin Bästa Miljöarbete.

  • Jätteroligt och spännande att ha gått till final i Arla Guldko. Det hade vi inte förväntat oss, säger Marianne Larsen-Charalabidou, föreståndare på S:t Hansgården.

S:t Hansgården är en fritidsklubb för barn i årskurs fyra till sex. Gården har även öppen verksamhet för allmänheten och på söndagarna kan man fika och prova på något hantverk. De har dessutom lektionsverksamhet för skolor inom Lunds stad. Här finns en stor trädgård, kaniner, höns, får, getter och katter. Personalen använder sig av permakultur som planerings- och arbetsverktyg i verksamheten. Ordet står för permanent agriculture; långsiktigt uppbyggande. Det handlar både om ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och ekonomisk hållbarhet.

  • Vi vill att barnen ska känna sig delaktiga i gårdens skötsel och därigenom träna sig i att ta ansvar både för sig själva och sin omgivning. Barnen erbjuds till exempel alltid att arbeta ihop med personalen när utomhusarbete behöver göras, säger Marianne.

På S:t Hansgården lägger man stor vikt vid maten. Barnen är med och mal ekologisk säd, bakar bröd och jämför sedan smaken på det egna brödet med konventionellt bröd. Samma sak med äggen. Hur ser våra ägg ut? Hur ser köpta ägg ut? Hur smakar de? Det handlar om att barnen själva ska få uppleva, göra och reflektera över det de lär sig. För barnens föräldrar kan det resultera i att de enbart får köpa ekologiska ägg till familjen.

Ambitionen är att framställa så mycket egen mat som möjligt. Trädgårdens frukt och bär blir sylt och marmelad eller fryses in. Inom kort kommer man kunna torka frukt och bär i en kombinera smedja-torkhus. Vax, som blir till salva, och honung kommer från det egna bisamhället. Barnen är naturligtvis med och deltar i frukt- och bärplock och skötseln av bina.

  • Det finns inga pekpinnar här och vi säger inte vad som är rätt eller fel. Barnen får fundera själva. Vi har också veckans fråga då barnen bestämmer vad vi ska prata om. Det kan ibland vara svåra frågor, som ”Är det rätt att döda djur”, säger Marianne.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Miljöarbete är Barista Fair Trade Coffee, en rikstäckande kedja, och Kostenheten Södertälje kommun. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniorservering, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2012 koras vid den stora finalen den 11 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com
Marianne Larsen-Charalabidou, föreståndare, S:t Hansgården, tel. 046-35 53 20,marianne.larsen@lund.se, http://www.lund.se/St_Hansgarden

För mer information om samtliga finalister se relaterat material.