Rydboskolan i Åkersberga till final i Arla Guldko 2012, Bästa Matglädjeskola

Lästid
2 min
Publicerad
31 januari 2012

Nybakat bröd, stor salladsbuffé och många nya smaker är bara några av ingredienserna som kökspersonalen på Rydboskolan i Åkersberga arbetar med för att skapa matglädje. Deras arbete har nu resulterat i en finalplats i Arla Foods Guldko 2012 i kategorin Bästa Matglädjeskola.

  • Vi kan inte beskriva i ord hur glada vi är. Det är helt fantastiskt, säger Ingela Oster, kökschef på Rydboskolan i Åkersberga utanför Stockholm.

  • Jag sitter med i matrådet tillsammans med våra elever där vi kontinuerligt har informerat om Arla Guldko-tävlingen. Nu ska barnen rita kossor som vi sedan ska hänga upp i hela matsalen, berättar Ingela Oster.

Varje dag bakas bröd till skolans 350 elever. Degen görs på eftermiddagen och får sedan jäsa över natten. Nästa dag gräddas bröden och eleverna får färskt bröd varje dag. Det bröd som eventuellt blir över gör de vitlöksbröd eller krutonger av, något som är väldigt uppskattat av eleverna.

  • Vi är stolta över allt som vi gör. Vi lägger ner all vår energi på att laga bra mat, varje dag och vi försöker att laga så mycket som möjligt från grunden och satsar extra mycket på vår salladsbuffé. Där har vi många olika typer av sallader men även böner, linser och hemgjord hummus som barnen vågar prova allt mer av, säger Ingela Oster.

I juli 2011 trädde en ny skollag i kraft som kräver att skolmaten ska vara näringsriktig. Detta är något som Rydboskolan har arbetat med länge. För dem är det en självklarhet att barnen ska få i sig ordentlig och näringsriktig mat. All mat näringsberäknas därför och så har de arbetat långt innan lagen kom.

  • Arbetet med matglädje är väldigt viktigt. Det handlar om att barnen ska få i sig näringsriktig mat och orka med skolan hela dagen. Men det handlar även om att sprida matglädje till barnen genom att få dem att prova nya saker, säger Ingela Oster.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeskola är Nytorpsskolan i Rönninge, Stockholm och Lindåsskolan i Göteborg. Övriga kategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Seniorservering, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2012 koras vid den stora finalen den 11 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com
Ingela Oster, kökschef på Rydboskolan, Åkersberga, tel. 08-540 81 898, ingela.oster@osteraker.se

För mer information om samtliga finalister se relaterad information.