Nytorpsskolan i Rönninge till final i Arla Guldko 2012, Bästa Matglädjeskola

Lästid
2 min
Publicerad
31 januari 2012

I skolköket på Nytorpsskolan i Rönninge arbetar personalen ständigt med att utvecklas i att skapa matglädje. Till sin hjälp tar man gärna skolans elever. Med inställningen om att ingenting är omöjligt och med ett stort engagemang har Nytorpsskolan nu tagit sig till final i Arla Foods Guldko 2012 i kategorin Bästa Matglädjeskola.

  • Finalplatsen gläder oss verkligen. Det är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, säger Rita Alrzek, kökschef på Nytorpsskolan i Rönninge utanför Stockholm.

I Nytorpsskolans kök arbetar tre personer som dagligen lagar mat till 400 elever. Det är första gången de är med och tävlar i Arla Guldko, men de har följt tävlingen och dess vinnare från tidigare år. Nu var det dags att själva ställa upp och initiativet togs av eleverna själva som nominerade sin skolrestaurang.

Eleverna på Nytorpsskolan har stort inflytande över skolmaten och de kommer ofta med egna idéer på nya rätter. Eleverna får till och med själva vara med och laga mat. Målet är att laga mat som barnen tycker om och som är bra för dem.

  • Barnens hälsa ligger i våra händer. Barnen kan komma till matsalen när de vill. Om de är lite hungriga och vill ha en frukt eller ett glas mjölk, så får de självklart det. Det kostar inte mycket pengar, det kostar bara kärlek, säger Rita Alrzek.

Rita berättar att hon inte gillar ordet nej, för ingenting är ju omöjligt om man bara vill, menar hon. Det är en inställning som präglar hela skolkökets arbete. Cirka tre gånger i veckan flyttar några av skolans klasser undervisningen ut i skogen. Istället för att barnen skulle behöva ta med sig matsäck hemifrån fick köket förfrågan om de kunde laga mat som barnen kunde ta med sig. Till en början var det lite osäkert om det skulle gå.

  • Vi sa direkt att självklart prövar vi i alla fall en gång och funkar det så fortsätter vi. Det gjorde det så nu skickar vi med dem mat, tallrikar, bestick och allt, varje vecka, säger Rita Alrzek.

Skolkökets personal gör ofta studiebesök till andra skolrestauranger. Vid det senaste besöket tog de även med sig 20 representanter från matrådet och fler besök är redan inbokade under terminen. Eleverna får då pröva maten i skolan de besöker och se hur de har det i matsalen. På så sätt får de inspiration och idéer till den egna skolrestaurangen.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeskola är Lindåsskolan i Göteborg och Rydboskolan i Åkersberga, Stockholm. Övriga kategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Seniorservering, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2012 koras vid den stora finalen den 11 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com Rita Alrzek, kökschef på Nytorpsskolan, Rönninge, tel. 08-532 59 115, rita.alrezk@salem.se

För mer information om samtliga finalister se relaterad information.