Lindåsskolan i Göteborg till final i Arla Guldko 2012, Bästa Matglädjeskola

Lästid
2 min
Publicerad
31 januari 2012

Hemlagad blodpudding enligt Tore Wretmans recept är bara ett exempel på vad kockarna i Lindåsskolans kök bjuder de 600 eleverna på. Här arbetar man precis som i ett professionellt restaurangkök med målet att alla matgäster ska bli nöjda. Arbetet med matglädje har nu gett skolan en finalplats i Arla Guldko 2012 i kategorin Bästa Matglädjeskola.

- Det känns grymt! Vi gick till semifinal förra året så nu var det extra roligt att vi gick till final, säger Even Bakke, köksmästare på Lindåsskolan i Askim-Frölunda-Högsbo i Göteborg.

I köket på Lindåsskolan är det fyra personer som lagar 600 portioner varje dag. All mat, med pannkakor som enda undantag, lagas från grunden. Planering är därför en grundläggande del i verksamheten. Det handlar mycket om att förbereda ordentligt och i god tid, ibland både en och två dagar i förväg.

  • Till och med blodpudding lagar vi helt från grunden och det är faktiskt väldigt enkelt. När man gör den själv kan man också krydda den lite extra och det blir jättegott. Det började med att jag hittade ett recept på blodpudding i Tore Wretmans kokbok och sen var det bara att göra om hans recept så att det passade vårt skolkök, säger Even Bakke.

När all mat lagas från grunden med ”riktiga” råvaror är det en vanlig uppfattning att det blir både dyrare och svårare. Men så behöver det absolut inte vara, enligt Even.

  • Det blir varken dyrare eller svårare. Hos oss är alla i köket utbildade så vi kan ju det vi håller på med. Vi jobbar som ett vanligt restaurangkök där allt är förberett men inte helt färdiglagat innan gästerna kommer. Vi har ett schema för vilken tid varje klass kommer så då behöver inte maten får stå färdig och varmhållen för länge. Då tappar den nämligen både färg och smak.

Varje fredag är det klassens val på matsedeln. Det innebär att varje klass får sin önskematrätt en fredag om året. Ett exempel är klass 6A som önskat ”en god bit kött”. Då serverades helstekt kotlettrad med bearnaisesås och rostad potatis.

  • Det här gör vi för att eleverna ska känna sig delaktiga och hörda, det tycker vi är oerhört viktigt, säger Even Bakke.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeskola är Nytorpsskolan i Rönninge, Stockholm och Rydboskolan i Åkersberga, Stockholm. Övriga kategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Seniorservering, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2012 koras vid den stora finalen den 11 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla GuldkoArla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com
Even Bakke, köksmästare på Lindåsskolan, Göteborg, tel. 031-366 36 06, even.bakke@askimfrolundahogsbo.goteborg.se

För mer information om samtliga finalister se relaterad information