Kostenheten Södertälje kommun finalist i Arla Guldko 2012, Bästa Miljöarbete

Lästid
2 min
Publicerad
31 januari 2012

Entusiasm, helhetsgrepp och tydliga mål kännetecknar arbetet för hållbar utveckling för kostenheten i Södertälje. Med ansvar för budget och personal för samtliga kommunala kök i kommunen har man möjlighet att påverka alla kök och sätta upp gemensamma mål. Det rör sig om 16 000 måltider dagligen så miljöeffekten kan bli stor. Kostenhetens arbete har nu tagit dem till final i Arla Guldko 2012, i kategorin Bästa Miljöarbete.

  • Det är fantastiskt att ha gått vidare till final och det ger oss en härlig push framåt i vårt arbete. Vi har väldigt engagerade och kompetenta medarbetar i köken och har en god kommunikation med andra tjänstemän och politiker, det är vår framgångs faktor, säger Elin Waltersson, resultatenhetschef i Södertälje.

Tillsammans med sina kollegor på kostenheten har Elin ansvar för personal och budget för alla kommunala kök i Södertälje, såväl förskolor och skolor som äldreomsorg. Det gör att man kan stödja och påverka alla medarbetare att arbeta i samma riktning. En kostpolicy med tydliga mål fungerar som en ram för arbetet. Mer ekologiska råvaror, minskat svinn och minskad mängd kött är prioriterade mål som följs upp med hjälp av arbetsfilosofin Lean, i varje kök.

Alla kök arbetet utifrån sina egna förutsättningar, och får stöd på olika sätt. Bland annat får personalen utbildning i vegetarisk matlagning, för att kunna minska mängden kött och laga god vegetarisk mat. Varje tillagningskök gör sin egen meny och kan på så sätt ta tillvara på rester, säsongsanpassa och ändra menyn efter gästernas önskemål. I alla förskolor och skolor har man en vegetarisk dag i veckan och varje dag serveras ett vegetariskt alternativ i skolorna.

  • Fast vi skriver inte vegetariskt på menyn. I stället för vegetarisk lasagne så skriver vi till exempel krämig tomatlasagne. Vi minskar även mängden kött i grytor och såser och läger till rotfrukter och baljväxter. Som en extra bonus blir såserna och grytorna väldigt mustiga och nyttiga och gästerna älskar det! Genom att minska köttmängden har köken råd att köpa en större andel ekologiska livsmedel, säger Elin.

Listan över kostenhetens arbete och engagemang i hållbarhetsfrågor kan göras lång. Till exempel är fyra medarbetare i kostenheten med i styrgruppen för Södertälje Fairtrade City. I kostenhetens arbetsplan är målet att alla inköp av bananer, kaffe, kakao och te ska vara rättvisemärkt. Sedan hösten 2010 har kostenheten varit delaktiga och drivande i ”Diet for a Clean Baltic” som är en del av EU-projektet BERAS implementation. Tillsammans med Köpenhamns stad så har man tagit fram ett manifest med sex punkter för ”Östersjövänlig mat” för hur man ska äta för att inte påverka Östersjön så negativt.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Miljöarbete är S:t Hansgården i Lund och Barista Fair Trade Coffee, en rikstäckande kedja. Övriga tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniorservering, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2012 koras vid den stora finalen den 11 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com
Elin Waltersson, resultatenhetschef, kostenheten i Södertälje, tel.08-523 069 75, kostenheten@sodertalje.se

För mer information om samtliga finalister se relaterat material.