Häradsgården i Trosa till final i Arla Guldko 2012, Bästa Seniorservering

Lästid
2 min
Publicerad
31 januari 2012

I köket på Häradsgården i Trosa arbetar man för att ge de boende en höjdpunkt varje dag. Med klassiska matminnen som surströmmingskalas och hemrullade kroppkakor har de nu tagit sig till final i Arla Guldko 2012 i kategorin Bästa Seniorservering.

  • Det är första gången vi är med i tävlingen och vårt mål var att komma till final. Alla tycker att det är jätteroligt och det stärker verkligen oss i vårt arbete, säger Helene Rundqvist, produktionsledare på Häradsgården i Trosa.

I köket på Häradsgårdens äldreboende i Trosa lagas gedigen husmanskost varje dag. Förutom grillkvällar och surströmmingskalas med levande musik och allsång hör de hemrullade kroppkakorna till de boendes absoluta favoriter.

  • Under en sådan dag kan vi rulla upp till 1000 kroppkakor. Och efter det ser köket ut som sju svåra år, men det är det värt, säger Helene med ett skratt.

Personalen i köket gör sitt yttersta för att tillgodose de boendes önskemål. Många av dem önskar klassiska rätter som panerad fisk eller paltbröd. Och man försöker i så stor utsträckning som möjligt använda råvaror efter säsong och serverar därför exempelvis rotmos eller bruna bönor på hösten.

  • Men om det skulle vara så att någon skulle önska bruna bönor mitt i sommaren så är det klart att vi ordnar det. Det är maten som är dagens höjdpunkt för de äldre. Att de får äta gott och kan känna igen rätter och smaker är väldigt viktigt, säger Helene.

Förutom att laga mat till Häradsgådens, Trosagårdens och Ängsgårdens 16 avdelningar lagar köket även 500 portioner skolmat varje dag och näst intill allt tillagas från grunden.

  • Att laga mat från grunden är tidskrävande men blir inte ett dugg dyrare. Det handlar bara om att planera tiden rätt och se till att logistiken fungerar, säger Helene.

Häradsgården satsar mycket på ekologiska råvaror. Förra året lyckades de komma upp i 25 procent ekologiskt och för det fick de motta Ekomatsligans pris. Nu är deras nästa mål satt till 30 procent. Något de har förhoppningarna om att uppnå under 2012.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Seniorservering är Stora Sköndals restaurang Magnolia, Stockholm och Danvikshem i Nacka, Stockholm. Övriga kategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2012 koras vid den stora finalen den 11 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com
Helene Rundqvist, produktionsledare, Häradsgården, tel. 0156-521 76, helene.rundqvist@trosa.se

För mer information om samtliga finalister se relaterat material.