Danvikshem i Nacka till final i Arla Guldko 2012, Bästa Seniorservering

Lästid
1 min
Publicerad
31 januari 2012

Med mat i fokus som en självklar del av omsorgen gör Danvikshem det lilla extra för att skapa matglädje. Nu har personalens arbete tagit Danvikshem till en av finalplatserna i Arla Guldko 2012 i kategorin Bästa Seniorservering.

  • Det är pirrigt och spännande men framför allt en stor ära. Efter beskedet om att vi gått till final går alla i personalen runt med ett leende på läpparna, säger Irene Gidlund Granqvist, kostchef på Danvikshem i Nacka utanför Stockholm.

Man lägger stor vikt vid att ha en personlig kontakt med de boende och att se varje individ. Personalen försöker alltid anpassa maten efter individen och tillfredsställa allas olika behov.

  • Tänk dig att man bli gammal och kanske ensam och eventuellt sjuk. Man måste ha mat, det är livsnödvändigt. Då är det vårt jobb att försöka göra det till något speciellt, till en trevlig stund. Många äter uppe på sin avdelning så det är även viktigt att sprida vår tanke om matglädje till vårdpersonalen som arbetar där, säger Irene.

All kökspersonal gör med jämna mellanrum praktik på avdelningarna för att se hur de boende har det. Syftet är att förstå vilka problem som vårdpersonalen kan möta för att sedan kunna se hur de kan hjälpa till genom maten.

  • Målet är att förgylla de boendes dagar, mat i form av omsorg helt enkelt, säger Irene.

Det Irene och hennes kollegor är extra stolta över är restaurangkvällarna som de arrangerar. När man som gammal inte längre har möjlighet att gå ut på restaurang får restaurangen komma till de äldre. Inbjudan och meny skickas, de boende får boka bord och mottas av en hovmästare och tas om hand av serveringspersonal. Allt ska vara så likt en vanlig restaurang som möjligt.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Seniorservering är Stora Sköndals restaurang Magnolia, Stockholm och Häradsgården i Trosa. Övriga kategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål samt Bästa Matglädjebutik. Vinnarna i Arla Guldko 2012 koras vid den stora finalen den 11 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar extra mycket på matglädje och hållbarhetsarbete inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com
Irene Gidlund Granqvist, kostchef Danvikshem, tel. 08-452 92 29, irene.granqvist@danvikshem.se

För mer information om samtliga finalister se relaterat material.