Coop Extra i Danderyd till final i Arla Guldko 2012, Bästa Matglädjebutik

Lästid
2 min
Publicerad
31 januari 2012

Här ses alla kunder som gäster som ska bjudas på en upplevelse med matinspiration och personligt bemötande. På Coop Extra Danderyd handlar matglädje om så mycket mer än att sälja fina varor. Butiken har ny lyckat ta sig till final i Arla Guldko 2012, i kategorin Bästa Matglädjebutik.

- Vi blev jätteglada över finalplatsen. Men vi har ju bara funnits ett år och har massor kvar att göra för matglädje i vår butik, säger Mio Svahn, butikschef på Coop Extra Danderyd.

Butiken startade i slutet av 2010 och man satte målet högt direkt: ”Gästerna ska få det bästa bemötandet i Sverige”. Fokusgrupper med boende från området fick berätta hur deras drömbutik skulle se ut. Egen chokladtillverkning, kafferosteri i butiken, kött- och fiskauktioner varje vecka och ett mycket brett utbud av varor är några exempel på vad butiken har idag. Men det allra viktigaste är personalen.

  • Vi har ungefär 90 medarbetare, välutbildade som älskar mat. Alla har stort utrymme för egna idéer och initiativ. Vi jobbar nu vidare med det personliga mötet med gästen. Bland annat så tipsar medarbetare om sina bästa recept. Om till exempel Peter tipsar om sin tacopaj, så får gästen både receptet och kan gå fram till Peter och prata med honom, berättar Mio.

Dialogen med kunden är viktig för Mio och hans kollegor. Under den första tiden efter butikens öppnande frågade medarbetarna i kassan varje kund om de saknade något i butiken. Det resulterade i att man ökade utbudet med 2000 artiklar. Är det något en kund saknar, så beställer butiken det och ringer kunden när varan kommit. Eller som en medarbetare gjorde på eget initiativ; slog in den beställa sushimattan som en julklapp och åkte hem till kunden som beställt den och önskade God jul.

  • Vår butik ska vara mycket mer än att bara handla i. Det ska vara en fest varje dag. Vi vill att man ska bli glad och varm i kroppen när man tänker på Coop Extra, säger Mio.

De två andra finalisterna i kategorin Bästa Maglädjebutik är Daglivs i Stockholm och ICA Kvantum Liljeholmen i Stockholm. Övriga kategorier i Arla Guldko är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniorservering samt Bästa Snabbmål. Vinnarna i Arla Guldko 2012 koras vid den stora finalen den 11 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Arla Guldko
Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar extra mycket på matglädje och ”hållbarhets-tänk” inom butik, restaurang och storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Mer finns att läsa på www.arla.se/guldko.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel. 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com
Mio Svahn, butikschef, Coop Extra Danderyd, tel. 0739-55 98 49, danderyd.bc@coop.se

För mer information om samtliga finalister se relaterat material.