Svenska folkets Miljöhjälte utsedd

Lästid
1 min
Publicerad
16 december 2011
Kontakter:
Presskontakt

Envishet och ett starkt miljöengagemang utmärker Jan Rapp som är årets vinnare av Arlas miljöpris – Årets Miljöhjälte. Jan Rapp är biträdande överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm och får priset för sin envisa kamp att få Stockholms sjukhus att omvandla sitt matavfall till biobränsle. Utmärkelsen är en del av Arlas samarbete med Aftonbladet kring tidningens satsning Svenska Hjältar.

Priset till Årets Miljöhjälte delades ut på Svenska Hjältar-galan som hölls tidigare i veckan. Tävlingen har varit öppen för hela svenska folket och de nominerade deltagarnas intresse för miljön har inte gått att ta miste på. Juryn har bestått av Prinsessan Christina, ordförande, Mark Levengood, Pernilla August, Helena Bergström, Jan Eliasson, Barbro Jönsson, Anja Pärson och Måns Zelmerlöw. Juryns motivering löd:

– Jan Rapp är en Svensk Hjälte för att han genom sin envisa kamp fått Stockholms sjukhus att omvandla sitt matavfall till biobränsle - som nu driver delar av stadens lokaltrafik.

– Jan Rapp är en värdig vinnare bland de många nominerade miljöhjältarna. Jan har på plats sett möjligheten att göra skillnad för miljön och lyckats genomföra sin idé. Att minska resursförbrukningen och utnyttja möjligheten till förnyelsebar energi är mycket viktiga frågor för framtiden, säger Arlas hållbarhetsexpert Kjell Lundén Pettersson.

Jan Rapps engagemang har lett fram till att matavfallet på varje avdelning på Stockholms sjukhus nu sorteras och används för framställning av biogas som driver delar av stadens lokaltrafik. Detta är något som både privatpersoner och arbetsplatser skulle kunna göra hävdar Jan Rapp.

– Det är så fruktansvärt enkelt. Och alla kan göra det hemma också, säger Jan Rapp till Aftonbladet.

I samband med Svenska Hjältar-galan delade Arla ut ytterligare två pris. Ett till en Arlabonde, Årets Miljöbonde, och ett till en Arlamedarbetare, Årets Miljömedarbetare. Miljöpriserna går till personer som har gjort något extraordinärt för miljön och inspirerat andra.

Ytterligare information:

Robbin Grönstedt, tf. presschef, Arla Foods Sverige
Telefon: 070-88 44 290, robbin.gronstedt@arlafoods.com

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av svenska, danska och tyska mjölkbönder. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76