Smörskola på webben: Inspirerande filmer med stjärnkockar

Lästid
1 min
Publicerad
23 maj 2011
Kontakter:
Presskontakt

Vi har använt [smör](http://www.arla.se/Default____17801.aspx) lika länge som vi haft husdjur, både som viktig energikälla, som smakförhöjare och som bärare av andra livsmedels olika smaker. Hur använder vi smör idag? Arla har ställt frågan till några av Sveriges bästa kockar och resultatet har blivit 12 korta filmer som bjuder på både inspiration och matlagningstips med smör i fokus.

Filmerna har Arla tagit fram tillsammans med stjärnkockarna Johan Jureskog från Rolfs Kök och restaurang AG, Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, från Stefan Eriksson Matstudio och Pelle Johansson från Wärdshuset Ulla Winbladh. Syftet är att visa smörets särskilda egenskaper och breda användbarhet i matlagningen och göra det så inspirerande som möjligt med rörlig bild och ljud.

– Under en period hade smöret lite dåligt rykte och alla pratade om hur nyttigt det är med oljor av olika slag. Och visst är olja bra men till en del rätter går det bara inte att klara sig utan smör, säger Pelle Johansson från Wärdshuset Ulla Winbladh.

I filmerna visar Johan Jureskog, Stefan Eriksson och Pelle Johansson upp grundläggande knep för att lyckas med matlagning, klassiska rätter och innovativa, nya tekniker. Allt med fokus på smör. Ett något oväntat smörrecept är kanske Stefans Erikssons smörglass, som tack vare det brynta smöret får en ljuvlig smak av knäck och kola.

– Det finns inget bättre än smör, säger Johan Jureskog. Med över 100 egna smakämnen kan smöret ge så många olika smakupplevelser. Allt från en klick smör som sakta smälter på en bit varmt, nybakat bröd till ett rikt aromatiserat smör på en perfekt stekt köttbit.

Med filmerna hoppas Arla kunna inspirera och tipsa så väl professionella kockar som matglada amatörer om smörets unika egenskaper.

– Även om det experimenteras som aldrig förr i restaurangbranschen så kommer de klassiska ingredienserna alltid att bestå. Smör till exempel. Det restaurangkök finns inte, som inte har smör i kylskåpet, bredvid spisen, på bakbordet, ja i stort sett överallt och i stort sett i alla rätter, avslutar Stefan Eriksson.

Smörfilmerna finns på http://www.arlafoodservice.se/smor. Fyra filmer släpps varje vecka med start idag den 23 maj. Först ut är Johan Jureskog som visar olika smakkombinationer med smör. Nästa vecka kommer Stefan Eriksson att lära ut hur vi kan använda smör med ny teknik och vecka 23 kommer Pelle Johansson att ge goda tips med smör i klassiska rätter.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, 070-689 58 84, 08-789 58 84,
inger.soderlund@arlafoods.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76