Rysk favorit i Årets Kock-recept: Arla Köket® smetana

Lästid
1 min
Rysk favorit i Årets Kock-recept: Arla Köket® smetana
Publicerad
04 februari 2011
Kontakter:
Presskontakt

Nu lanseras Arla Köket® smetana på den svenska foodservicemarknaden. Den krämiga syrade gourmetgrädden med ryskt ursprung ingår även i samarbetet mellan Arla och Föreningen Årets Kock. Under hösten har Årets Kock-vinnarna skapat en mängd spännande recept med smetana. Recepten har samlats i två broschyrer, en finns tillgänglig vid lanseringen av smetana vecka 6, den andra kommer i höst.

Smetana är en tjock syrad grädde med en fetthalt på 42 procent. En gourmetgrädde som klassiskt används bland annat till blinier med löjrom, men passar även utmärkt att använda i all slags matlagning. Smetana är en viktig ingrediens i traditionell rysk och karelsk matlagning. I Ryssland är den både ett oersättligt sällskap till berömda specialiteter som borsjtj och en självklar ingrediens i potatissalladen och äppelkakan.

Smetana passar lika bra i kall som varm matlagning och klarar höga temperaturer utan att skära sig. Den kan vispas hårt för riktigt fast konsistens, eller röras lätt så blir den lösare. Passar till soppan, såsen, grytan eller gratängen, i fyllningarna, kakorna eller desserterna. Eller som tillbehör precis som den är. Arla Köket® smetana är laktosfri.

Arla och Årets Kock har samarbetat ända sedan tävlingen startade 1983. Vinnarkockarna har bland annat under flera års tid tagit fram egna smaksättningar till Arla Köket® crème fraiche gourmet. Nu har samarbetet även inneburit att Föreningen Årets Kock skapat en samling nya, fräscha recept, som speglar mångsidigheten hos såväl kockeliten som hos Arla Köket® smetana. Det är både förrätter, smårätter, varmrätter och desserter i receptsamlingarna.

Produktfakta Arla Köket® Smetana

Ingredienser: Grädde (högpastöriserad), laktasenzym och syrningskultur
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde 1650kj/990 kcal
Protein 2 g
Kolhydrater 2,5 g - varav laktos 0 g
Fett 42 g
Förpackning: 1,8 kg hink

Tillgänglig på foodservicemarknaden: v.6, 2011

För mer information:
Gunilla Blomqvist, Concept manager Arla Foodservice, tel: 08-789 58 04, 070-6495804, gunilla.blomqvist@arlafoods.com

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel: 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76