Opastöriserad ost från Arla i Danmark

Lästid
1 min
Publicerad
07 februari 2011
Kontakter:
Presskontakt

Efter år av produktutveckling kan Arla i Danmark nu börja producera ost på dansk opastöriserad mjölk. De danska livsmedelsmyndigheterna har gett sitt godkännande.

Sedan 2006 har Arlas ostmästare i Danmark arbetat på att utveckla ost av opastöriserad mjölk, men först nu har myndigheterna gett sitt godkännande. Ostarna ska börja säljas till restauranger och delar av detaljhandeln i början av nästa år.

– Vi har blivit inspirerade och utmanade av flera av Danmarks bästa kockar, som vill att vi framställer spännande nordisk mat av lokala råvaror. Den opastöriserade osten är Arlas bidrag till det nya nordiska köket som numera är känt över hela världen, säger John Gynther som är Premium Food Manager i Arla Danmark.

Fördelen med opastöriserad mjölk för osttillverkning är att smaken blir mer fyllig. Framställningen ställer höga krav på livsmedelssäkerheten på grund av den ökade bakteriologiska risken (därav kravet på pastörisering av mjölk). Därför har Arla i Danmark lagt ner mycket tid på ett omfattande egenkontrollprogram för att kunna tillverka ost av opastöriserad mjölk.
En enda gård med 100 kor ska leverera mjölken till de nya ostarna.

Pastörisering av mjölk innebär att mjölken hettas upp till 72-74 grader för att sedan snabbt kylas ner. I Sverige är det lag på att mjölk som säljs till allmänheten ska vara pastöriserad.

För ytterligare information:

Katarina Malmström
Presskontakt Sverige

Tel: +46 (0) 8 789 50 59
Mobil: +46 (0) 70 88 44 290
katarina.malmstrom@arlafoods.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76