Ljusning på smörbristen i sikte

Lästid
1 min
Publicerad
22 september 2011
Kontakter:
Presskontakt

Om tre till fyra veckor räknar Arla med att bristen på Svenskt Smör ska vara löst. Tillgången på svensk råvara till smörtillverkning säkras nu genom att prioritera om i produktionen samt ta in mjölkfett från andra länder till andra produkter än Svenskt Smör. Det kommer även i fortsättningen att vara garanterat svensk mjölkråvara i alla produkter som säljs under varumärket Arla Ko.

– Vi är glada över att ha en lösning på bristsituationen som tyvärr drabbat våra kunder och konsumenter under några veckors tid. Genom de prioriterade åtgärderna får vi en bättre balans i produktionen och kan förse våra kunder med Svenskt Smör, säger Mats Hedlund, försäljningsdirektör för Arla i Sverige.

I Svenskt Smör liksom i alla produkter som säljs under varumärket Arla Ko (den röda Arlakossan) är det alltid garanterat svensk mjölkråvara, liksom i de allra flesta Arlaprodukter som produceras i Sverige. Eftersom mjölkproduktionen i Sverige minskat under en längre tid, har tillgången på svensk gräddråvara, som man använder vid tillverkningen, också minskat. Smörbristen har uppstått eftersom efterfrågan på smör och andra så kallade fullfeta mejeriprodukter samtidigt ökat kraftigt. Även om Arla lyckats öka smörproduktionen något för den svenska marknaden hittills i år, har det inte funnits tillräckligt med grädde att kärna smör av.

För att lösa situationen har Arla under en tid undersökt möjligheterna att ta in gräddråvara från främst andra nordiska länder för att använda i andra produkter än smör och på så sätt frigöra svensk råvara. Från och med den 3 oktober ser det i nuläget ut att finnas tillräckligt med dansk grädde att tillgå för att kunna prioritera om i produktionen. Samtidigt minimeras produktionen av så kallat helmjölkspulver på svensk råvara. Genom åtgärderna frigörs svensk mjölkråvara till smörproduktionen, men det tar några veckor innan Arla kommit ikapp med produktionen och byggt upp lagren.

– Arla behöver mer svensk mjölk på både kort och lång sikt. Den föreslagna fusionen med Milko är ett sätt för oss att säkra svensk mjölkråvara samtidigt som det ger förutsättningar för mjölkproduktionen att vara kvar i stora delar av Sverige, säger Christer Åberg, vd för Arla i Sverige.

Fakta om Svenskt Smör:

  • Svenskt Smör innehåller bara svensk mjölkråvara, salt och mjölksyrakultur
  • Arla tillverkade 13 280 ton Svenskt Smör 2010
  • Arla tillverkar smör vid två anläggningar i Sverige, Götene och Visby

Ytterligare information:
Claes Henriksson, presschef, Sverige
Telefon: 070-88 44 290, claes.henriksson@arlafoods.com

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av svenska, danska och tyska mjölkbönder. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76