Klimatsmart Yoggi yalla ger försörjning till småbönder i Afrika

Lästid
1 min
Publicerad
24 maj 2011
Kontakter:
Presskontakt

Sedan 2009 har Yoggi yalla klimatkompenserats genom trädplantering i Moçambique, ett arbete som hjälper lokala bönder att försörja sig och även starta företag i anslutning till trädplanteringarna. Varje år planteras därför träd motsvarande en yta på drygt 200 fotbollsplaner. För att uppmärksamma det här har Yoggi yalla-sortimentet fått två nya smaker under namnet Touch of Africa.

Genom Yoggi yalla kan konsumenten bidra till både klimatkompensation och till utveckling för småbönderna i Moçambique utan att behöva betala något extra. För att uppmärksamma det här finns nu två nya smaker av Yoggi yalla med namnet Touch of Africa, smaksatta med frukter som växer i Afrika. Läs mer här.

Sedan våren 2009 har Yoggi yalla klimatkompenserats för den koldioxid som produktionen ger upphov till. Varje år planteras därför träd motsvarande en yta på drygt 200 fotbollsplaner.

Emma Barkström, produktansvarig för Yoggi yalla, besökte projektområdet Sofala i Moçambique där Arla är med och bidrar till klimatkompensation.

– Det var både spännande och berörande att med egna ögon få se resultatet av vad Arla investerat i och att faktiskt få se var pengarna tar vägen och vad de bidrar till. Plåttak och cykel – det är bland det första bönderna köper när arbetet med skogsplanteringen börjar ge tillräckliga inkomster, säger Emma Barkström.

Trädplanteringen är certifierad enligt Plan Vivo och sker i samarbete med det svenska företaget U&W och en lokal organisation på plats som svarar för kontakten med bönderna. Affärsmodellen innebär att bönderna skriver kontrakt där de förbinder sig att plantera och sköta en viss mängd träd på sin mark. De får utbildning och stöd i hållbart skogsbruk och måste fullfölja kontraktet för att få betalt. En del bönder satsar stort och har flera kontrakt. Även många ensamstående kvinnor, som ofta kan ha svårt att försörja sig, skriver kontrakt och startar sin egen skogsplantering. Många kommer även igång med egna företag, till exempel plantskolor och biodling, i anslutning till trädplanteringarna.

Några konkreta aktiviteter i projektet i Sofala, Moçambique är:

Plantering av träd, dels för virkesförsörjning, men också för fruktodling.
Plantering av blandade ursprungliga trädarter och kvävefixerande arter för att återbeskoga och förbättra utarmade jordar, samt för att stabilisera marker längs vattendrag som hotas av erosion.
Införande av tekniker för skogsjordbruk (s k ”agroforestry”) för småskalig produktion av jordbruksprodukter.
Övergång från ett svedjejordbruk till ett hållbart jord- och skogsbruk som tillhandahåller timmer och andra skogsprodukter.

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76