Ida, 12 år bakar Sveriges godaste kladdkaka

Lästid
2 min
Publicerad
17 oktober 2011
Kontakter:
Presskontakt

I fredag s, 14 oktober, korades Sveriges godaste [kladdkaka](http://www.arla.se/Default.aspx?id=15931) på Chokladfestivalen i Stockholm, och vann gjorde 12-åriga bagaren Ida Nordenadler från Täby. Kladdkaka är ett av svenskarnas populäraste bakverk, inte minst bland barn och ungdomar. För sjätte året i rad utlyste därför Arla tävlingen Kladdkakeracet, för att hitta nya spännande recept till sin receptbank.

Kladdkakeracet är en baktävling, för barn mellan 10 och 14 år, som genomfördes idag på Chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm. För att komma till final har de tävlande skickat in sitt bästa kladdkakerecept tillsammans med ett fotografi till Arla. De sex finalistteamen bakade idag sin kladdkaka framför publik och en jury som bedömde alla bidrag och slutligen enades om att utse Ida Nordenadler, 12 år från Täby som vinnare.

– Jag älskar att baka och kladdkaka är en av mina favoritkakor. Mitt recept med kladdkakemuffins har jag bakat många gånger, och det passar väldigt bra med mintchoklad och vaniljglass, säger Ida Nordenadler, som vunnit Arlas Kladdkakerace och därmed en pokal samt tävlingskläder i form av Chokladfestivalrock, förkläde och konditormössa.

Det vinnande receptet
Ida Nordenadler vann Kladdkakeracet med sitt egenkomponerade recept, kladdkakemuffins med mintchoklad.
Recept för 12 st:
2 ägg
3 dl socker
3 msk kakao
1 msk O´boy
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl mjöl
100 gram smält smör
12 rutor (ca 100 gram) Marabou mintchoklad

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop allting utom smöret och mintchokladen i en bunke. Smält smöret och häll i. Rör om till en slät smet. Smöra och bröa med kokos en muffinsplåt med 12 formar. Häll i smeten med hjälp av två skedar. Bryt mintchokladen så du får tolv rutor och tryck sedan ner i formarna. Ställ in dem i ugnen i 12 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna. Riv ca 30 gram mintchoklad, häll chokladsås på tallriken och skopa sedan en kula glass till varje muffins. Sätt ett muffins på varje tallrik och lägg på glassen och den rivna chokladen. Dekorera med de gröna bladen och de ätbara blommorna. Sedan är de klara att äta!

Populär tävling
Det vinnande bidraget vann med motiveringen: Med perfekt konsistens och härliga tydliga smaker. En vacker presentation och dessutom innovativ och överraskande.

– Årets upplaga av Kladdkakeracet har varit jättepopulär, och inte mindre än 70 tävlande jämfört med 35 förra året visar att Kladdkaka onekligen är ett populärt bakverk, säger Åsa Asp, projektledare för Arla Köket och för tävlingen.

Kladdkaka är ett av de mest sökta recepten på arla.se och i år arrangeras tävlingen för 6:e gången och kommer att fylla på med ännu fler spännande recept i receptbanken.

Juryn bestod av Josefine Bauman, Årets Konditor 2011, Martin Isaksson, Chokladfabriken, Vendela Solum, Kladdkakeracevinnare 2010, Lena Bensryd, Arla Foods, Joakim Olsson, 11 år och Tim Fransson 11 år.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods AB,
tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84, e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76