Guldhedsskolans kök i Göteborg till final i Arla Guldko® 2011 Bästa Miljöarbete

Lästid
3 min
Publicerad
11 februari 2011
Kontakter:
Presskontakt

Minskat matsvinn belönas med ekologiska pannkakor: Inget får förgås. På Guldhedsskolans kök i Göteborg lever man helt efter det ordspråket. All mat som blir över tas omhand och man engagerar eleverna att själva minska matsvinnet. Lyckas de nå uppsatta mål, belönas eleverna med ekologiska pannkakor. Nu har skolans kök gått vidare till final i Arla Guldko i kategorin [Bästa Miljöarbete](http://www.arla.se/Default____32148.aspx).

– Känns jättebra att vi gått till final. Vi ställde upp i Guldkon för att mäta vårt miljöarbete och det är ju fantastiskt att vi nu är en av finalisterna. Det här hjälper oss att nå ut ännu mer till eleverna, att få fler att förstå hur viktigt miljöarbetet är, säger Christina Linnerhag, husmor och kostekonom på Guldhedsskolans kök.

Skolköket har arbetet med miljöarbete sedan slutet av 90-talet och fick en miljödiplomering 2009. Diplomeringen krävde att de gick igenom allt – elförbrukning, kemikalier, rutiner. Det var då de såg att det som påverkar miljön allra mest är maten, allt från produktion till leverans och fram till bordet.

– Vi såg all mat som bara kastades. Det är förfärligt! Därför har vi jobbat enträget med att minska matsvinnet. Vi serverar 700 elever så det kan bli stora volymer som bara slängs. Det gäller för oss att åskådliggöra detta. Eleverna får äta hur mycket det vill, men de får inte slänga, är vårt budskap till dem, berättar Christina Linnerhag.

Information och kampanjer ska få eleverna att bli medvetna om hur mycket mat de slänger. I en kampanj lovade kökets personal att om eleverna lyckades minska matsvinnet till max 11 kg per dag, alltså cirka 16 g per elev, då skulle de belönas med ekologiska pannkakor, något som är omåttligt populärt. Man lyckades nästan nå målet, det skiljde några hekto, och eleverna fick sina pannkakor. Kampanjen var dock så uppskattad så den har fortsatt. All mat som blir över tas om hand, kyls ned snabbt och används till andra rätter dagen därpå. Alla slattar användes, till exempel till grytor och såser. All mat som slängs vägs varje dag och siffrorna redovisas för alla elever.

Arla Guldko, ofta kallad matbranschens Oscar, instiftades år 2000 av Arla Foods för att uppmärksamma dem som satsar och gör extra insatser inom butik och restaurang & storkök. Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att inspirera andra. Tävlingen har fem kategorier: Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniorservering, Bästa Snabbmål och Bästa Matglädjebutik. Varje kategori har en jury som i arbetet med att utse vinnarna bedömer nytänkande, kvalitetshöjande insatser av olika slag, personalengagemang och kundorienterat perspektiv. Tre finalister väljs ut i varje kategori och vinnarna koras vid den stora finalen på Grand Hôtel i Stockholm den 7 april 2011. Vinnarna i de fem kategorierna får statyetten Guldkon, stipendium och diplom. Övriga deltagare i finalen får diplom och utbildningsbidrag.

Mer information om Arla Guldko finns på www.arla.se/guldko
Högupplösta bilder och information om finalisterna i alla kategorier finns på*MyNewsdesk.*

Nedan är en lista över samtliga finalister.

Bästa Miljöarbete
Max Hamburgerrestauranger, Barista Fair Trade Coffee och Guldhedsskolans kök i Göteborg.

Bästa Matglädjeskola
Runstensskolan i Haninge, Svenstaviks skola i Svenstavik samt Vik/Grantomta skola på Värmdö.

Bästa Seniorservering
Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux i Bromma, Stiftelsen Borgerskapets Enkehus & Gubbhus i Stockholm samt Stora Sköndal restaurang Magnolia i Sköndal.

Bästa Snabbmål
Serrano i Stockholm, Rosalis Deli Drive i Örebro och Ica To Go i Stockholm.

Bästa Matglädjebutik
Urban Deli i Stockholm, ICA Kvantum Kungsbacka i Kungsbacka och ICA Stop i Täby.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84,inger.soderlund@arlafoods.com
Christina Linnerhag, husmor och kostekonom, Guldhedsskolans kök, tel 070-235 25 06,christina.linnerhag@centrum.goteborg.se

Arla Foods är världens åttonde största mejeriföretag och världens största leverantör av ekologiska mejeriprodukter. Den samlade mjölkinvägningen är på cirka 8,6 miljarder kilo och omsättningen cirka 70 miljarder svenska kronor. Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 svenska och danska mjölkbönder. Arla Foods har produktion i 13 länder och försäljningskontor i ytterligare 20 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76