Fira 6 juni med Nationaldagstårtan - Sveriges senaste mattradition

Lästid
1 min
Fira 6 juni med Nationaldagstårtan - Sveriges senaste mattradition
Publicerad
24 maj 2011
Kontakter:
Presskontakt

År 2010 utsågs Sverigerullen till Sveriges Nationaldagstårta i en landsomfattande tävling utlyst av Arla. Bidrag skickades in från hela landet och efter att tusentals människor röstade på sin favorit fick Maria Oskarsson från Alingsås bidrag flest röster av svenska folket. Tävlingen utlystes för att Sverige ska få en alldeles egen och återkommande tårta att samlas kring på Nationaldagen. Nu finns Sverigerullen, svenskarnas egen[Nationaldagstårta](http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=31788). En rulltårta fylld med färska jordgubbar och grädde dekorerad med band av marsipan i svenska flaggans färger.

Sverige har flera dagar och högtider under året som är kopplade till speciella mattraditioner. Det kan handla om äldre vanor som semlor på fettisdagen till nyare inslag som kanelbullens dag. Men till Sveriges nationaldag, som blev helgdag år 2005, har det fram tills nu inte funnits någon särskild mattradition att samlas kring även om försök har gjorts med olika officiella nationaldagsbakelser. Med Nationaldagstårtan hoppas Arla införa en ny tradition.

– Nationaldagstårtan fick ett otroligt genomslag 2010. Bidrag skickades in från hela landet, tusentals personer röstade på sin favorit. Den 6 juni serverades Sverigerullen under det officiella nationaldagsfirandet på Skansen Terrassen och nu hoppas vi att så många som möjligt passar på att baka Sveriges egen tårta lagom till Nationaldagen och på detta sätt bidrar till att en ny mattradition skapas, säger Inger Söderlund, PR-chef på Arla Foods.

Blev snabbt en favorit

Maria Oskarsson, en entusiastisk hemmabagare från Alingsås och Nationaldagstårtans skapare, hade bråda tider efter att vinsten annonserades i livesänd TV.

– Jag vet faktiskt inte hur många tårtor jag bakade till vänner och familj, men tårtan var otroligt populär. Tiden efter min vinst var hektisk. Jag var bland annat med i programmet Meny i P1 inför Nationaldagsfirandet och fick vara gästkock i flera medier. Det har varit en rolig resa, säger Maria Oskarsson.

www.arla.se/nationaldagstartan finns receptet på Sverigerullen och massor av bra information om Nationaldagen, svenska mattraditioner och hur du gör ett riktigt bra kafferep på Nationaldagen.

Maria Oskarsson

, Nationaldagstårtans skapare. Tel: 070 – 211 81 09

För mer information kontakta:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods

Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84

E-post:

inger.soderlund@arlafoods.com

För recept och inspiration besök:

www.arla.se/nationaldagstartan

Om Nationaldagstårtan

Tävlingen Nationaldagstårtan utlystes av Arla under våren 2010 där alla med bakning som hobby fick delta genom att ta fram sina bästa tårtrecept. Syftet var att etablera tårtkalas som en tradition att samlas kring på Sveriges nationaldag och att det vinnande bidraget skulle bli den tårta som vi bakar till nationaldagen. En jury med bland andra Conrad Tyrsén, Årets Konditor 2009, provbakade och bedömde de inkomna bidragen och valde ut nio tårtor som gick till final. Efter detta fick svenska folket rösta på sin sina favoriter. Maria Oskarsson från Alingsås röstades fram som vinnare med bidraget Sverigerullen fick därmed äran att stå som upphovskvinna till Nationaldagstårtan. Den 6 juni 2010 serverades Sverigerullen under det officiella Nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76