Fira 6 juni med Nationaldagstårtan – Sveriges senaste mattradition

Lästid
2 min
Publicerad
23 maj 2011
Kontakter:
Presskontakt

År 2010 utsågs Sverigerullen till Sveriges Nationaldagstårta i en landsomfattande tävling utlyst av Arla. Bidrag skickades in från hela landet och efter att tusentals människor röstade på sin favorit fick Maria Oskarsson från Alingsås bidrag flest röster av svenska folket. Tävlingen utlystes för att Sverige ska få en alldeles egen och återkommande tårta att samlas kring på Nationaldagen. Nu finns Sverigerullen, svenskarnas egen Nationaldagstårta. En rulltårta fylld med färska jordgubbar och grädde dekorerad med band av marsipan i svenska flaggans färger.

Sverige har flera dagar och högtider under året som är kopplade till speciella mattraditioner. Det kan handla om äldre vanor som semlor på fettisdagen till nyare inslag som kanelbullens dag. Men till Sveriges nationaldag, som blev helgdag år 2005, har det fram tills nu inte funnits någon särskild mattradition att samlas kring även om försök har gjorts med olika officiella nationaldagsbakelser. Med Nationaldagstårtan hoppas Arla införa en ny tradition.

– Nationaldagstårtan fick ett otroligt genomslag 2010. Bidrag skickades in från hela landet, tusentals personer röstade på sin favorit. Den 6 juni serverades Sverigerullen under det officiella nationaldagsfirandet på Skansen Terrassen och nu hoppas vi att så många som möjligt passar på att baka Sveriges egen tårta lagom till Nationaldagen och på detta sätt bidrar till att en ny mattradition skapas, säger Inger Söderlund, PR-chef på Arla Foods.

Blev snabbt en favorit
Maria Oskarsson, en entusiastisk hemmabagare från Alingsås och Nationaldagstårtans skapare, hade bråda tider efter att vinsten annonserades i livesänd TV.

– Jag vet faktiskt inte hur många tårtor jag bakade till vänner och familj, men tårtan var otroligt populär. Tiden efter min vinst var hektisk. Jag var bland annat med i programmet Meny i P1 inför Nationaldagsfirandet och fick vara gästkock i flera medier. Det har varit en rolig resa, säger Maria Oskarsson.

www.arla.se/nationaldagstartan finns receptet på Sverigerullen och massor av bra information om Nationaldagen, svenska mattraditioner och hur du gör ett riktigt bra kafferep på Nationaldagen.

Recept på Sverigerullen

Rulltårta:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Fyllning:
250 g färska jordgubbar
1 ½ msk strösocker
3 dl Arla Ko® vispgrädde

Garnering:
2 dl Arla Ko® vispgrädde
400 g marsipan
blå och gul hushållsfärg
50-75 g mörk choklad
150 g färska jordgubbar

Gör så här:
Rulltårta – Sätt ugnen på 250°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på. Låt kakan kallna under en långpanna.

Fyllning – Ansa och skär jordgubbarna i skivor eller bitar och blanda dem med sockret. Vispa grädden till ett fast skum och blanda medjordgubbarna. Bred blandningen över kakan och rulla ihop.

Garnering – Vispa grädden och bred över tårtan. Kavla ut 300 g marsipan och täck tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Färga resten av marsipanen. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Dela jordgubbarna i kvartar och doppa dem i chokladen. Garnera tårtan med jordgubbarna och band av marsipan.

Maria Oskarsson, Nationaldagstårtans skapare. Tel: 070 – 211 81 09

För mer information kontakta:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods
Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84
E-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76