Arlas svenska bönder får lägre tillägg för ekomjölk

Lästid
1 min
Publicerad
13 april 2011
Kontakter:
Presskontakt

Pristillägget till de svenska ekologiska mjölkbönderna sänks i Sverige med 14,7 öre den 2 maj. Skälet är minskad försäljning av ekologisk mjölk i Sverige och att Arla i Sverige därför har ett tillfälligt överskott på ekologisk mjölkråvara.

På styrelsemötet den 12 april beslutade Arlas styrelse att sänka ekotillägget i Sverige med 14,7 öre från och med den 2 maj. Ekotillägget blir därmed 113,4 öre per kilo mjölk. Sänkningen beror till stor del på den vikande efterfrågan på ekologisk dryckesmjölk i dagligvaruhandeln, vilket medfört ett överskott på Arlas ekologiska mjölkråvara.

– För Arla är det viktigt att driva intresset för de ekologiska mejeriprodukterna men under senaste tiden har marknaden inte utvecklats som vi förväntat oss. Det är därför naturligt att vi anpassar ekomjölkstillägget samtidigt som vi försöker stimulera konsumtionen genom ökad marknadskommunikation som exempelvis ökad annonsering och tevereklam, säger Christer Åberg, vd Arla Sverige.

Ekotillägget till Arlas ägare är anpassat efter tillgång och efterfrågan på den lokala marknaden. I Danmark sänktes ekotillägget i maj 2009 på grund av att konsumenterna i högre grad köpte lågprisprodukter under den ekonomiska krisen. Ekotillägget i Danmark ändras inte i nuläget och är för närvarande 57,9 danska öre (motsvarande 76,1 svenska öre)

Aktuellt pris för Arlas ekologiska mjölkbönder i Sverige per den 2 maj blir 457,2 svenska öre.(Arlanoteringen är 464,6 svenska öre.). Sänkningen av ekotillägget görs samtidigt som en prisjustering vilket innebär en höjning med 14,6 öre för alla Arlas mjölkbönder, vilket i praktiken innebär att priset till de ekologiska mjölkbönderna bibehålls på samma nivå.

Ytterligare information:

Katarina Malmström, presschef, Sverige
Telefon: 070-689 50 59
katarina.malmstrom@arlafoods.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76