Arlas brittiska mjölkbönder investerar mer i Arla UK

Lästid
1 min
Publicerad
25 mars 2011
Kontakter:
Presskontakt

Arlas brittiska mjölkbönder investerar ytterligare drygt 700 miljoner svenska kronor i Arla Foods UK.

Arlas 1 400 brittiska mjölkbönder i föreningen AFMP (Arla Foods Milk Partnership) utökar sina investeringar och därmed sin ägarandel i Arla Foods UK. Med den nuvarande mjölkmängden motsvarar det en investering på drygt 700 miljoner svenska kronor.

Mjölkbönderna har redan investerat 1 pence per liter mjölk (drygt 10 svenska öre) och nu utökar de sina investeringar med 4 pence per liter över en period på 8–10 år med start den 1 januari 2012.

– Vi har en klar strategi för samarbetet med Arla Foods som förädlar vår mjölk – tillsammans kan vi vidareutveckla relationen till kunderna. För oss är det avgörande med ett långsiktigt engagemang eftersom det bevisar att både mejeriföretaget och vi mjölkbönder står bakom en gemensam strategi, säger Jonathan Ovens, ordförande i Milk Partnership Ltd (investeringsbolaget som bönderna äger sin andel i Arla Foods UK genom).

Redan sommaren 2010 berättade styrelserna i Arla Foods amba och Milk Partnership att de arbetade på en modell för ytterligare investeringar från de brittiska mjölkbönderna, och det är den modellen som nu är klar.

– Det är mycket positivt att Milk Partnership tydligt visar att deras samarbete med oss i Arla är både starkt och långsiktigt. Det binder oss ännu tätare samman, kommenterar Peter Lauritzen, ansvarig för Arla Foods UK.

Fakta investeringen:
Under de kommande 8–10 åren ska AFMP-medlemmarna investera ytterligare 4 pence per liter genom en årlig investering på 0,5 pence per liter. Med dagens mjölkmängd motsvarar det cirka 70 miljoner pund (drygt 700miljoner svenska kronor).

Fakta om Milk Partnership ltd och Arla Foods UK:

  • Arla Foods amba och Milk Partnership Ltd (företaget som ägs av de brittiska mjölkbönderna i föreningen AFMP – Arla Foods Milk Partnership) har sedan i maj 2008 samarbetat genom ett joint venture som äger 6,4 procent av Arla Foods UK plc. Av de 6,4 procenten äger Milk Partnership Ltd och Arla Foods amba hälften var (3,2 procent vardera).
  • De resterande 93,6 procenten av Arla Foods UK plc ägs av Arla Foods amba.
  • Genom investeringen får Milk Partnership Ltd ett starkare band till mejeriföreningen och därmed säkrare avsättning för den mjölk de producerar.

Ytterligare information

Katarina Malmström, presschef, Sverige

Telefon: + 46 70 68 95059
katarina.malmstrom@arlafoods.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76