Arla och Milko överens om att Arla tar över Sundsvallsmejeriet

Lästid
2 min
Publicerad
01 februari 2011
Kontakter:
Presskontakt

Nu är det klart att Arla köper mejeriet i Sundsvall. Det formella övertagandet planeras till den 1 juli. I uppgörelsen kring Sundsvallsmejeriet ingår att Arla och Milko samarbetar kring legotillverkning av mjölk och grädde för Milko. Köpet ska godkännas av Konkurrensverket.

På tisdagen sa Milkos styrelse slutligen ja till att Arla köper mejeriet i Sundsvall med tillträde den 1 juli. Utöver godkännandet från Konkurrensverket krävs en omställningstid innan Arla kan starta produktionen, vilket bedöms kunna ske under sensommaren.

Medarbetare och fackliga företrädare har informerats och så snart Konkurrensverket lämnat besked inleder Arla fackliga diskussioner. Arlas formella ansvar för mejeriet börjar dock först den 1 juli 2011.

För Arla är det både ekonomiskt och rationellt att ha en anläggning i Sundsvall. Arla har fått nya mjölkbönder i området som levererar mjölk till Arla och på mejeriet finns kunniga medarbetare som både kan ta emot och processa mjölken. Även Milkos ledning är nöjd med uppgörelsen.

– För Milko är det inte viktigt att äga ett visst antal mejerier. Det viktiga är att bönderna får bra betalt för sin mjölk och att vi producerar bästa möjliga produkter på effektivast sätt. Jag är övertygad om att samarbeten av det här slaget kommer bli vanligare i framtiden. Med affären säkrar vi dessutom fortsatt lokal förankring säger Milkos vd Göran Henriksson.

Förvärvet är en del i Arlas ambition att vara hela Sveriges matinspiratör och att därmed erbjuda även norrländska konsumenter ett stort utbud av mejeriprodukter i konkurrens med både inhemska och utländska företag. Därför är möjligheten till produktion i Sundsvall, samt även distribution i området, viktigt för Arla.

– Vårt mål är att Arla som varumärke och företag ska utvecklas även i den här regionen under lång tid framöver. Det är helt naturligt att konkurrensen i mejeridiskarna ökar i hela landet och det sker oavsett om Arla har ett mejeri i Sundsvall eller inte. Så snart vi tar över ansvaret för anläggningen avser vi att investera bland annat i ny förpackningsutrustning. Sundsvalls mejeri är av stor långsiktig betydelse för Arla i Sverige, säger Arlas Sveriges vd Christer Åberg.

Arla och Milko planerar också, utöver legoproduktion för Milko, ett samarbete kring distribution och kyllagerhantering. Ambitionen är att komma igång med detta före 1 juli. Detaljer i affärsuppgörelsen stannar mellan parterna.

För ytterligare frågor kontakta:
Christer Åberg, vd Arla Sverige: 070-390 61 00, Göran Henriksson: vd Milko: 070-252 80 34, Robbin F Grönstedt, presschef Milko: 070-252 80 34, Inger Myresten, kommunikationschef Arla Sverige: 070 – 678 68 45

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76