Arla köper Boxholm Mejeri

Lästid
1 min
Publicerad
04 januari 2011
Kontakter:
Presskontakt

Mjölk från utvalda Arlagårdar har länge varit grunden i Boxholms ostar. När Boxholm Mejeri nu vill expandera är det därför ett naturligt steg för Arla att gå in som ägare av företaget.

Arla avser att förvärva Boxholm Mejeri som är känt för sin gräddost och smaksatta ostar. Boxholm Mejeri kommer att drivas som ett självständigt dotterbolag inom Arla Sverige med egen produktion, marknadsföring och försäljning . Det finns inga planer på förändringar inom produktsortimentet, produktionen, försäljningen eller för medarbetare på Boxholm Mejeri. Christer Lundin kommer att kvarstå som Vd för Boxholm Mejeri.

– Vi har i många år sålt mjölk till Boxholm Mejeri och köpet ser vi som en naturlig fortsättning på ett bra samarbete, säger Christer Åberg, Vd för Arla Sverige. Boxholm har goda möjligheter att utvecklas som företag och är därför intressant för Arlas ägare. Vi vill öka försäljningen av varumärkesost av finare kvalitet – som ett led i vår ambition att vara hela Sveriges matinspiratör, fortsätter Christer Åberg.

Boxholm Mejeri och Arla arbetar båda för att öka intresset för svensk hårdost – med inspiration, smakupplevelser och hög kvalitet. Och båda företagen har ambitionen att skapa tillväxt på hårdostmarknaden som präglas av hård internationell konkurrens.

– Trots en tuff marknad har Boxholms varumärkesostar varit lyckosamma det senaste året och vi har en ambitiös plan för fortsatt tillväxt, säger Christer Lundin, Vd Boxholm Mejeri. Våra planer kräver extra resurser och med Arla som ägare får vi en fortsatt stabil och långsiktig partner som kan stötta oss i att nå våra mål.

Köpet förväntas slutföras under februari 2011.

För ytterligare information:

Christer Åberg, Vd Arla Sverige: 0703-90 61 00

Christer Lundin, Vd Boxholm Mejeri: 070-516 98 77

Katarina Malmström, tf presskontakt Arla: 070-88 44 290

Korta fakta om Boxholm Mejeri:

Nuvarande ägare: Boxholm Mejeri AB ägs idag av Bengt Åke Bengtsson och ingår som ett av fem dotterbolag i koncernen Boxholm AB.

Produkter: Boxholm Mejeri har 10 sorters hårdostar med specialisering på mild, lagrad och smaksatt hårdost.

Mjölkvolym: Knappt 20 mkg årligen, varav 1 mkg ekologisk mjölk. Mjölken kommer från utvalda Arlagårdar i närområdet, max cirka 50 km från mejeriet.

Medarbetare: Totalt 20 medarbetare, varav 15 i produktionen.

Omsättning: 90 MSEK (2010)

Anläggning: Mejeriet ligger i Boxholm, cirka 5 mil sydväst om Linköping. Man har haft produktion på platsen sen 1890-talet och har idag en produktionskapacitet på drygt 2 mkg/år.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76