Åke Hantoft ny ordförande i Arla Foods

Lästid
1 min
Publicerad
27 maj 2011
Kontakter:
Presskontakt

Åke Hantoft är ny ordförande i mejeriföretaget Arla Foods. Svenske Hantoft efterträder danske Ove Møberg som valt att sluta som ordförande efter fyra år. Den nye ordföranden utsågs i samband med Arlas representantskapsmöte i Nyborg i Danmark på torsdagen.

– Att vara ordförande i Arlas styrelse är ett av de finaste och viktigaste uppdrag man kan få som mjölkbonde. Arla är både ett globalt och lokalt företag med en stark position på marknaden. Vi har en stark strategi för hur vi ska säkra framtida tillväxt och därigenom se till att vi mjölkbönder som äger företaget får bra betalt för mjölken. Jag är väldigt stolt över det förtroende jag har fått och ser mycket fram mot att leda styrelsens arbete, säger Åke Hantoft.

Vart annat år i samband med Arlas representantskapsmöte konstituerar sig Arlas styrelse och utser ordförande och vice ordförande. Hantoft har varit vice ordförande för Arla Foods sedan 2003. Han blev 1998 invald i styrelsen för Arla, ekonomisk förening, som år 2000 fusionerade med danska MD Foods till det nuvarande Arla Foods.

Ny vice ordförande är Jan Toft Nørgaard från Danmark som har varit styrelseledamot sedan år 2000. Ytterligare två nya styrelseledamöter utsågs på torsdagen. Det är Bjørn Jepsen (Danmark) och Bjarne Hass Nielsen (medarbetarrepresentant, Danmark).

Arla Foods är i dag världens sjunde största mejeriföretag med försäljning på över 100 marknader. Arla ägs av drygt 7 000 svenska, danska och tyska mjölkbönder, har produktion i 13 länder och sammanlagt mer än 16 000 medarbetare.

Fakta om Åke Hantoft:

  • Född den 26 mars 1952
  • Gift med Anna-Carin, har tre barn och ett barnbarn
  • Driver tillsammans med sin fru en mjölkgård med 230 kor utanför Laholm i Halland
  • Ordförande för Laholmkretsen i Arla Foods 1985
  • Tidigare ledamot i flera Arlastyrelser, bland annat Arla ost AB
  • Ordförande för Arlas förvaltningsråd 1994
  • Ledamot Arla, ekonomisk förenings styrelse 1998 och sedan fusionen 2000 medlem i Arla Foods styrelse
  • Vice ordförande för Arla Foods 2003
  • Ordförande för Svensk Mjölk 2006–07

Ytterligare information:

Claes Henriksson, presschef, Sverige
Telefon: 070-88 44 290, claes.henriksson@arlafoods.com

Besök Arlas nyhetsrum: www.arla.se/nyheter

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av svenska, danska och tyska mjölkbönder. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76