Finalisterna i Årets Konditor 2011 utsedda

Lästid
1 min
Finalisterna i Årets Konditor 2011 utsedda
Publicerad
16 juni 2011

Nu är finalisterna i Årets Konditor utsedda. Det är fyra kvinnor och en man som tävlar i det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Årets Konditor arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och finalen äger rum på Nordiska museet i Stockholm den 14 oktober i samband med Chokladfestivalen med Arla som huvudsponsor.

Årets konditor är tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om titeln svensk mästare i konditori. Tävlingen ger en inblick i konditorhantverket och är en uppvisning i smak, kreativitet och yrkesskicklighet. Temat för årets tävling är ”Styla om ett kafferep”.

Under den fem timmar långa tävlingen ska finalisterna skapa en trevåningstårta, en nyskapande kondisbit i 20 exemplar samt ett hemligt bakverk från en råvarukorg vars innehåll avslöjas för finalisterna kvällen innan finalen. Samtliga bakverk ska tillverkas på plats på Nordiska museet och en stor publik kommer att följa konditorerna tävlingen igenom. Skapelserna bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Svensk Mästare i konditori och ett stipendium på 40 000 kronor.

– Konditoryrket är ett gediget hantverk som kräver mycket kunnande och stor skicklighet. Det är också ett utmanande och kreativt yrke. Det är roligt att se hur tävlingen haft stor betydelse för utvecklingen av konditorbranschen i Sverige. Ett exempel är hur allt fler unga, konstnärligt begåvade kvinnor söker sig till yrket. Det märks inte minst på antalet kvinnliga finalister i årets tävling, säger Martin Lundell., VD på SBK.
Samtliga finalister 2011 i bild från vänster

-

  • Josefine Baummann,23 år från Stockholm. Josefine är konditor på Chokladfabriken i Stockholm.
    • Märta Grundberg,24 år, från Örnsköldsvik. Märta arbetar på PM bröd & sovel i Växjö.
    • Lina Olsén, 23 år, från Ekeby/Bjuv. Lina driver konditori Tösabiten i Ekeby/Bjuv.
    • Martina Alm,31 år, från Ryssby utanför Ljungby. Martina är lärare för blivande konditorer på Tranellska gymnasiet i Västerås.
    • Fredrik Johansson, 26 år från Öland. Fredrik arbetar på Ett Bageri i Stockholm.Läs Läs

Läs mer på:

http://www.aretskonditor.se/