Tre tårtentusiaster från Västkusten i final när tävlingen Nationaldagstårtan avgörs på fredag

Lästid
1 min
Publicerad
26 maj 2010
Kontakter:
Presskontakt

Svenska folket har sagt sitt och nu återstår de tre finalisterna som fått flest röster. På fredag den 28 maj avgörs tävlingen Nationaldagstårtan i programmet Förkväll i TV4, och finalisterna är Kristin Robertsson från Göteborg med Rabarber & Jordgubbsmoussetårta, Maria Oskarsson från Alingsås med Sverigerullen och Ellinor Øiseth från Kungälv med Ellinors sommartårta.

Under våren har Sveriges hemmabagare och tårtentusiaster skickat in sina bidrag till tävlingen Nationaldagstårtan som arrangeras av Arla. Nio finalister har valts ut av en jury bestående av Conrad Tyrsén - Årets Konditor 2009 och representanter från Arla. Sedan den 3 maj har svenska folket kunnat rösta fram sin favorit och nu återstår tre lyckliga finalister: Kristin Robertsson från Göteborg, Maria Oskarsson från Alingsås och Ellinor Øiseth från Kungälv.

Vinnaren utses på fredag 28 maj i programmet Förkväll i TV4 från 17:00.

Bakgrunden till tävlingen är att Sverige har flera dagar och högtider om året som är kopplade till speciella mattraditioner. Det kan handla om gamla anor som semlor på fettisdagen till nyare inslag som Kanelbullens dag. Men till Sveriges nationaldag, som blev helgdag 2005, har det fram tills nu inte funnits någon särskild mattradition att samlas kring även om försök har gjorts med olika officiella nationaldagsbakelser. Med tävlingen Nationaldagstårtan hoppas Arla införa en ny tradition.

För mer information kontakta

Inger Söderlund, pr-chef Arla Foods

Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84

E-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Kontaktuppgifter till finalisterna

Kristin Robertsson, 0733 - 506 49 30

Maria Oskarsson, 0702 - 118 109

Ellinor Øiseth, 0705 - 74 14 40

Ta del av alla recept och ytterligare information på: www.arla.se/nationaldagstartan

Om Nationaldagstårtan

Tävlingen Nationaldagstårtan har utlysts av Arla under våren 2010 där alla med bakning som hobby har fått delta genom att ta fram sina bästa tårtrecept. Syftet har varit att på sikt etablera tårtkalas som en tradition att samlas kring på Sveriges nationaldag och att det vinnande bidraget ska bli den tårta som vi bakar lagom till nationaldagen. Det enda kravet i tävlingen har varit att tårtan innehåller vispgrädde. En jury med bland andra Conrad Tyrsén, Årets Konditor 2009, provbakade och bedömde de inkomna bidragen och valde ut nio tårtor som gick till final. Efter detta fick svenska folket rösta på sina favoriter. Vinnaren får äran att ha skapat Nationaldagstårtan och en heldags på Lux Dessert och Choklad tillsammans med Conrad Tyrsén med efterföljande middag på Restaurang Lux.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76