Tårtmakare från Vuollerim finalist i tävlingen Nationaldagstårtan

Lästid
4 min
Publicerad
30 april 2010
Kontakter:
Presskontakt

Siv Eriksson Enberg från Vuollerim har chans att bli kvinnan bakom Sveriges nationaldagstårta. Hon är en av nio finalister i den landsomfattande tävlingen Nationaldagstårtan som Arla utlyst under våren, för att Sverige ska få en alldeles egen och återkommande tårta att samlas kring på nationaldagen. Tävlingen har varit öppen för alla som har bakning som hobby och nu kan svenska folket rösta på sin favorit.

Juryns motivering till att Siv Eriksson Enbergs tårta går till final lyder: ”Enkelt uttryckt en prinsesstårta med björnbärsmousse och sylt som friskar upp. God harmoni och kombination av smaker. En stilig tårta.”

– Det är ju jätteroligt att vara i final i tävlingen Nationaldagstårtan! Att baka och laga mat är ett av mina stora fritidsintressen och i min familj gillar vi verkligen marsipantårta. Därför har jag tagit fram och utvecklat den här tårtan under några år när vi har firat våra födelsedagar, säger Siv Eriksson Enberg.

Rösta från 3 – 26 maj!
Tävlingen Nationaldagstårtan har varit öppen för alla som har bakning som hobby och över 100 bidrag har kommit in från hela landet. De nio finaltårtorna finns att beskåda på www.arla.se/nationaldagstartan från och med måndagen den 3 maj, och då kan också svenska folket börja rösta på sitt favoritbidrag. Omröstningen pågår fram till och med den 26 maj och den 28 maj presenteras den tårta som fått flest röster och den tårtmakare som får äran att stå som kreatör till Sveriges nationaldagstårta.

Bidragen har provbakats och bedömts utifrån smak, konsistens och utseende av en jury där bland andra Conrad Tyrsén, Årets Konditor 2009, har ingått. Nio tårtor har sedan valts ut till final.

Tårtkalas som mattradition på Sveriges nationaldag
Bakgrunden till tävlingen är att Sverige har flera dagar och högtider om året som är kopplade till speciella mattraditioner. Det kan handla om gamla anor som semlor på fettisdagen till nyare inslag som Kanelbullens dag. Men till Sveriges nationaldag, som blev helgdag under 2005, har det fram tills nu inte funnits någon särskild mattradition att samlas kring även om försök har gjorts med olika officiella nationaldagsbakelser. Med tävlingen Nationaldagstårtan hoppas Arla införa en ny tradition.

För intervju med finalisten Siv Eriksson Enberg, Vuollerim, ring 070 – 63 89 604

Nedan är finalisterna och finaltårtorna i tävlingen Nationaldagstårtan, tillsammans med juryns motivering:

Ellinors Sommartårta av Ellinor Öiseth, Kungälv
Juryns motivering: ”En modern variant på klassisk gräddtårta. Den lena jordgubbsmoussen och lemoncurden i kombination med tårtbottnarna gör att den nästan smälter i munnen. Smaken känns frisk. Kan med fördel läggas ihop dagen före.”

Nationaldagstårtan av Siv Eriksson Enberg, Vuollerim
Juryns motivering: ”Enkelt uttryckt en prinsesstårta med björnbärsmousse och sylt som friskar upp. God harmoni och kombination av smaker. En stilig tårta.”

Kungens tårta av Maria Grahn, Skellefteå
Juryns motivering: ”God i sin enkelhet. En kräm av grädde och smör på en mandelbotten. Toppad med vispgrädde och mandel.”

Mors Lilla Olles Tårta av Eva Kitok, Luleå
Juryns motivering: ”En tårta med frisk smak som man får av kombinationen blåbär och citron.
Med små medel har man gjort ett roligt och festligt utseende.

Cillas Favorittårta av Cilla Fredholm, Ystad
Juryns motivering: ”Smaker från norr till söder med hjortron och blåbär. Grädde mellan varje lager ger tårtan extra saftighet och balanserar syltens sötma på ett bra sätt.”

Rabarber & jordgubbsmoussetårta av Kristin Robertsson, Göteborg
Juryns motivering: ”Två svenska försommarsmaker i kombination med citron. Spännande brytning med kardemumma i rabarberkompotten. Tårtan är glaserad med en vit chokladtryffel, annorlunda och gott.”

Oslagbart god och fräsch tårta med hjortronmousse, mandelgrädde och vaniljkräm av Malin Chaudry, Huskvarna
Juryns motivering: ”En tårta med helt nytt tänk. Oväntade smaker i kombination som gör den överraskande god och ger mycket karaktär. Kan med fördel läggas ihop dagen före.”

Farmors bästa av Petra Landberg USA/Stockholm
Juryns motivering: ”Nu är vi i Norrland! Bottnar med klassisk knäcksmak och en fyllning med hjortron och grädde. Bottnarna är krispiga som mandelflarn. Riklig smak av svenska hjortron. Tårtan är godast om den får stå några timmar i kyl.”

Sverigerulle av Maria Oskarsson, Alingsås
Juryns motivering: ”Klassisk rulltårta med hela jordgubbar istället för sylt. Enkelt och gott och alla kan göra den. Istället för kräm eller sylt innehåller den hela bitar av jordgubbar som ger lite tuggmotstånd och god smak.”

Bildmaterial och ytterligare information finns på:
www.arla.se/nationaldagstartan

För mer information kontakta Inger Söderlund, pr-chef Arla Foods Tel: 08-789 58 84,
070-689 58 84 E-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Om Nationaldagstårtan
Tävlingen Nationaldagstårtan har utlysts av Arla under våren 2010 där alla med bakning som hobby har fått delta genom att ta fram sina bästa tårtrecept. Syftet har varit att på sikt etablera tårtkalas som en tradition att samlas kring på Sveriges nationaldag och att det vinnande bidraget – Nationaldagstårtan – ska bli den tårta som vi bakar lagom till nationaldagen. Det enda kravet i tävlingen har varit att tårtan innehåller vispgrädde. En jury med bland andra Conrad Tyrsén, Årets Konditor 2009, har provbakat och bedömt de inkomna bidragen och valt ut nio tårtor som har gått till final. Nu ska svenska folket rösta på finaltårtorna på www.arla.se/nationaldagstartan, och omröstningen öppnar den 3 maj och pågår fram till den 26 maj. Den 28 maj presenteras det vinnande bidraget där en lycklig tårtmakare får äran att stå som upphovsman/kvinna till den tårta som kan bli Nationaldagstårta varje år.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76