Näringsrikt mellanmål för äldre: Protin med extra protein

Lästid
1 min
Näringsrikt mellanmål för äldre: Protin med extra protein
Publicerad
28 december 2010
Kontakter:
Presskontakt

Många äldre får minskad aptit och därmed svårare att få i sig tillräckligt med näring. Protin är en ny drickyoghurt som innehåller extra mycket energi och protein och passar äldres behov av koncentrerad näring. Det är en naturlig produkt gjord på mjölk och grädde, berikad med extra mjölkprotein. Protin finns i smakerna hallon och citron/vanilj och kommer primärt att säljas till storkök.

Protin smakar lent av grädde och sött av frukt och innehåller mjölkens alla nyttigheter. Den har också en viss syrlighet som gör den fräsch att dricka. Drickyoghurten innehåller enbart råvaror som grädde, mjölk, frukt och extra mjölkprotein och finns i smakerna hallon och citron/vanilj. Proteininnehållet är så högt som 5,7 g per 100 g Protin. Det beror på att drycken innehåller mjölkens ursprungliga protein och dessutom extra tillsatt mjölkprotein. Den innehåller inga tillsatta mineraler eller vitaminer. Protin är näringstät, med ett energi- och proteinvärde som är nästan dubbelt så högt jämfört med drickyoghurt som finns ute i butik. Protin finns i 5 dl-förpackning.

Utveckling i samarbete med sjukhus
Protin är tänkt för dem som har liten aptit och behöver mycket protein och energi i en liten portion. Produkten har utvecklats av Arla i samarbete med Hilleröds och Glostrups sjukhus i Danmark. Utöver näringsinnehållet har det viktigaste kriteriet varit smaken. Enligt sjukhuspersonalens erfarenhet är det svårt att få de äldre att äta om inte smaken är god, oavsett hur nyttig produkten är. Protin har använts i den danska sjukvården sedan 2006 och är mycket omtyckt av de äldre. Vecka 06 lanseras produkten på hela foodservice-marknaden i Sverige. Sjukhus och äldreomsorg är den främsta målgruppen.

Protin näringsvärde per 100 g
Energi 130 kcal/530 kJ
Protein 5,7 g
Kolhydrat 11 g varav laktos 0,3 g
Fett 6,3 g

Proteinbehovet hos friska vuxna är 0,75 gram per kilo kroppsvikt. En kvinna på 60 kilo behöver minst 45 gram protein per dag. Energibehovet hos en vuxen kvinna är i genomsnitt 2000 kalorier per dag.*
En flaska Protin, 500 g, ger 60 procent av proteinbehovet per dag.En flaska Protin, 500 g, ger 30 procent av energibehovet per dag

*Källa: Svenska näringsrekommendationer –SNR 2005 (www.slv.se)

För mer information:
Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76