Konkurrensverket avskriver utredning av Arlas avtal med dagligvaruhandeln

Lästid
1 min
Publicerad
02 juli 2010
Kontakter:
Presskontakt

Konkurrensverket har idag den 2 juli 2010 beslutat att lägga ner sin utredning om Arla. Efter en anonym anmälan till Konkurrensverket för cirka 15 månader sedan inleddes en undersökning om huruvida Arla på något sätt agerat i strid mot de konkurrensregler som gäller på den svenska marknaden. Konkurrensverket avslutar nu sin utredning då man inte funnit något som tyder på att Arla skulle ha missbrukat regelverket. Under utredningens gång har Arla hela tiden samarbetat med Konkurrensverket för att underlätta en grundlig utredning.

  • Konkurrensverket har nu gått till botten med de påståenden som framförts om Arla och det står klart att alla anklagelser är grundlösa. I Sverige och internationellt råder en fri och tuff konkurrens på mejerimarknaden och därför är det bra att vi nu har fått ett officiellt besked om att Arla följt de spelregler som gäller, säger Christer Åberg, Sverigechef på Arla Foods.

Konkurrensverket skriver i sitt beslut: ”Utredningen har inte visat att avtalet mellan Arla och Coop, eller dessa faktiska tillämpning, varit utformad på ett sådant sätt att det skulle utestänga en lika effektiv konkurrent. Det saknas således skäl att utreda ärendet vidare.”

  • Arla kommer fortsätta att säkerställa att vi agerar enligt gällande regler. Den internationella mejerimarknaden fortsätter att förändras och det påverkar alla mejeriaktörer. Vi välkomnar konkurrensen, det gynnar konsumenterna, säger Christer Åberg.

  • Arla lägger nu all energi på att fortsätta utveckla verksamheten genom att erbjuda den bästa kombinationen av sortiment, service och pris. Arlas mål är att hela tiden förtjäna konsumenternas, kundernas och ägarnas förtroende, säger Christer Åberg.

Länk till Konkurrensverkets beslut: http://www.konkurrensverket.se/upload/Beslut%20215_2009%20US.pdf

Kontakt: Tobias Wåhlén, presschef
Tel: +46 (0)8 789 51 41, mobil: +46 (0)708-99 51 41
tobias.wahlen@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76