Klart för Arlas nya supermejeri i London

Lästid
2 min
Publicerad
19 augusti 2010
Kontakter:
Presskontakt

Arla Foods styrelse har gett grönt ljus för en investering på 1,8 miljarder kronor (1,4 miljarder danska kronor) för att bygga världens mest effektiva mejeri för produktion av dryckesmjölk. Samtidigt överväger Arlas brittiska leverantörer att öka sina investeringar i den brittiska verksamheten.

Mejeriet kommer att bli det största och mest teknologiskt avancerade mejeriet för dryckesmjölk i världen, vilket ger Arla Foods möjlighet till fortsatt tillväxt på den brittiska marknaden för dryckesmjölk. Det nya supermejeriet ska byggas strax utanför London, och får en kapacitet på en miljard kilo mjölk. Det innebär att mejeriet kommer att kunna förse drygt 11 miljoner invånare i London-området med mjölk varje dag.

– Med denna investering stärker vi vår position på marknaden och ökar Arla Foods lönsamhet, till förmån för våra ägare – de svenska och danska mjölkbönderna, säger Peter Lauritzen, kon-cerndirektör för Arla Foods UK.

– Arla Foods skapar långsiktighet och en hållbar framtid i Storbritannien. Detta underströk vi i och med beslutet att bygga mejeriet i Stourton utanför Leeds för åtta år sedan, och nu gör vi det igen genom att bygga det största och tekniskt mest avancerade mejeriet i världen, säger Peter Lauritzen.

Arla Foods grupp brittiska mjölkleverantörer Arla Foods Milk Partnership (AFMP) ser det nya mejeriet som ett positivt steg. De diskuterar med Arla Foods styrelse om möjligheten att utöka den investering de 2008 gjorde i den brittiska verksamheten.

– Arla utvecklas positivt i Storbritannien och det är det nya mejeriet ett bra exempel på. I detta sammanhang är det viktigt att vi fortsätter att samarbeta tätt med Arla så att vi kan bygga en hållbar framtid för de brittiska mjölkproducenterna, säger mjölkbonden Jonathan Ovens, ordföranden för AFMP.

Byggandet av det nya mejeriet innebär att Arla Foods kan ta emot nya mjölkleverantörer samtidigt som man kan fortsätta att arbeta med den nuvarande mejeristrukturen.

Fakta om det nya mejeriet

• Mejeriet byggs i två etapper. Den första förväntas stå klar under 2012, den andra under 2014.

• Mejeriet förväntas ha cirka 500 medarbetare inom produktion, distribution och administration.

• Investeringen beräknas vara intjänad inom 6 år.

• En invägning på en miljard kilo motsvarar mjölkproduktionen från ungefär 100 000 kor.

• Det nya mejeriet blir det mest effektiva i Arlakoncernen.

• Investeringen är en del av Arlas tillväxtstrategi och finansieras via Arlas kassa och genom lån.

Fakta om Arla Foods i Storbritannien

• Arla Foods väger i dag in cirka 1,8 miljarder kilo mjölk.

• Arla har redan mejerier i Lockerbie (Skottland), Stourton (nära Leeds i mellersta England) Oakthorpe, Hatfield och Ashby (i södra England).

• Redan under 2008 meddelade Arla att det är en del av koncernens strategi att bli Storbritanniens ledande mejeri.

• Just nu är det största delen av Arlas produktion i Storbritannien dryckesmjölk och filtrerad mjölk (Cravendale®), men Arla producerar även grädde, crème fraiche, och cottage cheese. Dessutom säljer Arla de importerade varumärkena Lurpak®, Castello® och Anchor® till brittiska konsumenter.

För mer information, vänligen kontakta:

Tobias Wåhlén, presschef

Tel: +46 (0)8 789 51 41

Mobil: +46 (0)708 99 51 41

E-mail: tobias.wahlen@arlafoods.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76