Arla vill köpa Sundsvalls mejeri av Milko

Lästid
1 min
Publicerad
28 oktober 2010
Kontakter:
Presskontakt

Arla önskar omgående starta förhandlingar med Milko om ett köp av Sundsvalls mejeri. Arla har i sin analys kommit fram till att det är viktigt att mejeriet finns kvar.

Milko har tydligt aviserat att de tänker lägga ned aktuell mejeriproduktion. Arlas analyser visar att Sundsvalls mejeri ligger strategiskt rätt bland annat med tanke på antalet nya mjölkbönder som har anslutit sig till Arla.

– Arlas ambition är att vara hela Sveriges matinspiratör och därför vill vi också utveckla vår produktionskapacitet. Vår utgångspunkt är att det är ekonomiskt försvarbart att ha mejerier i områden där det finns många konsumenter, säger Christer Åberg, vd Arla Sverige.

Arla har redan fått ökade mjölkvolymer genom många nya mjölkbönder i Hälsingland. Bedömningen är att denna mjölkvolym fördubblas då både bönder i Hälsingland och Medelpad visat sitt intresse för Arla.

– Vi är beredda att investera och ta lokalt ansvar för mjölkproduktion, arbetstillfällen samt kund- och konsumentrelationer, säger Christer Åberg.

Arlas önskan är att snarast möjligt överta produktionen vid Sundsvalls mejeri.

Faktaruta
• Milko är ett av sex större mejeriföretag i Sverige.
• Antal bönder totalt: 855 *)
• Mjölkinvägning totalt: 293 000 ton*)
• Milko har på grund av ekonomiska skäl aviserat att mejerierna i Sundsvall och Karlstad ska läggas ned. Debatten i svensk media har varit omfattande.
• På grund av Sveriges storlek ser Arla att det är ekonomiskt försvarbart att driva ett mejeri i norra Sverige och därmed Sundsvall.
• Att finnas på flera platser inom Sverige stödjer Sverigestrategin att vara hela landets matinspiratör.
• Mejeriet i Sundsvall: 135 årsanställda*), mjölk, fil, grädde och gräddfil.
• Avstånd till närmaste Arlamejeri, Stockholm mejeri: 360 kilometer

*) Källa: Milkos årsredovisning 2009

För mer information, vänligen kontakta:
Tobias Wåhlén, presschef
Presstelefon: +46 (0)708 844 290

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76