Sveriges bästa kockar lagar skolmat

Lästid
2 min
Publicerad
05 mars 2009
Kontakter:
Presskontakt

Tävlingen ”Årets Kock i skolan” har startat. Fem av Sveriges stjärnkockar, tillika vinnare av titeln Årets Kock, tävlar om att göra den godaste skolmaten. Men vinnare är inte bara någon av kockarna utan framför allt de fem skolkök som den 21 april får besök av en Årets Kock. Förra året anmälde sig 400 skolor till tävlingen. I år förväntas ännu fler anmäla sig.

Fem av Sveriges bästa kockar tävlar med varsin maträtt anpassad för de svenska skolköken som lagar rätterna efter kockarnas recept. Eleverna röstar sedan på sin favoriträtt och de skolor som deltar har möjlighet att vinna ett gästspel av en Årets Kock. Fem skolor får besök av varsin stjärnkock som lagar vinnarrätten tillsammans med skolrestaurangens personal och samtidigt ger tips och råd om skolmat. Tävlingen är öppen för alla grundskolor i Sverige och pågår till den 20 mars. Den 27 mars utses det vinnande receptet och de fem skolor som den 21 april får besök av en Årets Kock.

–Syftet med tävlingen ”Årets Kock i skolan” är att skapa ett givande samarbete mellan några av Sveriges skickligaste kockar och skolkökspersonalen som varje dag lagar mat åt skolbarnen. Efter förra årets debatt kring hur viktigt det är med bra skolmat kändes det självklart att genomföra projektet i år igen. Kockarna kan inspirera till mer spännande skolmat och även få tips från de som jobbar i skolköken, säger Inger Söderlund, PR-chef på Arla.

Skollunchen är en viktig måltid för eleverna. Enligt Livsmedelsverket ska den ge 25-35 procent av elevernas kaloriintag vilket för en 10-åring motsvarar en portion på 400-500 gram. Skolmaten är även viktig för elevernas trivsel. En undersökning* visar att bra lärare (87 procent) och god skolmat (85 procent) är i stor sett lika viktiga för elevernas trivsel.
*United Minds

– För många barn kan skollunchen vara den viktigaste måltiden. De som tillagar skolmat har ett jätteviktigt arbete. Deras status måste höjas och de måste få förutsättningar för att kunna laga bra skolmat. De behöver också precis som lärare vidareutbildning och inspiration, säger Markus Aujalay, som förra året vann med sitt recept; Krämig kycklinggryta med pasta och färgglada morötter.

Kockarna som deltar är:
Markus Aujalay, Årets Kock 2004, tävlar med Smarriga köttfärsbiffar med äpplecoleslaw, steksky och potatismos.
Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, tävlar med Curryrostad kyckling och vårgrön potatissallad.
Peter J Skogström, Årets Kock 2006, tävlar med Orientalisk burgare med rostade rotisar och äppelpepparrotkräm.
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, tävlar med Rotfruktsgratäng med ingefärskyckling.
Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, tävlar med Lasagne smaksatt med pepparrot samt sallad på äpple och gurka.

För ytterligare information och bilder, kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef, tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84, e-post: inger.soderlund@arlafoods.com
För bilder på kockarna gå in på: www.aretskock.se
För mer information om tävlingen och kockarnas recept gå in på: www.arla.se/storkok

_________________________________________________________________________________________
Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om. Öresundsbron exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76