Stjärnkock besöker Bredaredskolan utanför Borås

Lästid
3 min
Publicerad
15 april 2009
Kontakter:
Presskontakt

Tävlingen ”Årets Kock i skolan” är avgjord. Tom Sjöstedts rätt Lasagne smaksatt med pepparrot samt sallad på äpple och gurka har röstats fram som vinnare i Arlas tävling där närmare 25 000 elever och skolkökspersonal från Skanör till Luleå deltagit. Bredaredskolan i Bredared som deltog i omröstningen får den 21 april besök av Markus Aujalay, Årets Kock 2004.

Fem av Sveriges bästa kockar har tävlat om vem som gör den godaste skolmaten. Tävlingen i Arlas regi ägde rum för tredje året i rad och har varit öppen för alla grund- och gymnasieskolor i Sverige. Syftet är att skapa ett givande samarbete mellan några av landets stjärnkockar och skolkökspersonal där tips och erfarenheter från båda håll kan inspirera till nya utmaningar i både restauranger och skolkök. Den 21 april kommer Markus Aujalay, Årets Kock 2004, till Bredaredskolan i Bredared för att tillaga vinnarrätten.

– Skolmaten är oerhört viktig för barnen i skolan. Precis som en bil inte rullar utan bensin kan en elev inte lära sig något utan tillförsel av mat och energi. Detta gör skolkökspersonalen till en av den viktigaste yrkeskåren på skolan, säger Markus Aujalay.

Vinnaren av ”Årets Kock i skolan”, Tom Sjöstedt, blev mycket glad när han fick veta att hans recept fått flest röster.

– Det känns jätteroligt att min rätt röstades fram. All mat bör lagas på plats, så även i skolorna. Man måste lägga ner mer pengar på råvarorna och samtidigt ge personalen inspiration och utbildningar, det gör maten roligare att både tillaga och äta, säger Tom Sjöstedt, vinnare av Årets kock i skolan 2009 och Årets Kock 2008.

Vinnarreceptet kommer att tillagas på Bredaredskolan av stjärnkocken Markus Aujalay medan Eiraskolan i Stockholm, Nästegårdsskolan i Vara, Tillingeskolan i Mönsterås och Hertsöskolan i Luleå får varsitt besök av en av de övriga stjärnkockarna.

Vinnande recept i tävlingen ”Årets Kock i skolan” av
Tom Sjöstedt

Lasagne smaksatt med pepparrot samt sallad på äpple och gurka

Ingredienser

10 portioner

• 800 g nötfärs
• 200 g gul lök, skivad
• 100 g morot, riven
• 10 g vitlök, pressad eller riven
• smör, till stekning
• 1 kg tomater, krossade på burk
• 200 g chilisås
• 2 dl köttbuljong
• 50 g pepparrot, färsk, riven eller på tub
• 1 l Arla Köket crème fraiche gourmet äpple & pepparrot
• lasagneplattor
• 200 g Arla Köket riven ost, gratäng
• salt och svartpeppar
• Äpple- och gurksallad
• 300 g äpple, syrligt, skalat
• 200 g gurka, skalad
• 10 g dill, grovhackad
• 1,5 tsk äppeljuice, koncentrerad
• 1,5 tsk citronsaft, färskpressad
• salt och svartpeppar

Gör så här:

Stek färs, lök, morot och vitlök i smör. Rör i tomater, chilisås och buljong. Koka upp och låt sjuda ca 5-10 min. Tillsätt pepparrot och smaka av med salt
och peppar.

Varva köttfärssåsen med crème fraiche och lasagneplattor. Avsluta med lasagneplattor, köttfärs och ost.

Grädda i ugn på 175° i ca 35 min.

Skär äpple i grova tärningar och skiva gurka i slantar. Blanda med resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

För ytterligare information kontakta:
Inger Söderlund, PR-chef, Arla Foods
Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84, e-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Vinnande receptet finns som bilaga, samtliga recept finns på: http://storkok.arla.se/Sites/Storkok/Storkok\_\_\_\_2558.aspx

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på ca 8,4 miljarder kilo och en omsättning på ca 55,5 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av ca 10 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i åtta länder och har försäljningskontor över hela världen. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron exporterar vi mejerivaror till Europa, Asien och USA. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76