Holländskt mejeri blir del av Arla

Lästid
1 min
Publicerad
04 maj 2009
Kontakter:
Presskontakt

Arla Foods kan officiellt överta mejeriet i Nijkerk från Royal FrieslandCampina i och med att alla relevanta myndigheter har godkänt överenskommelsen. Med lokal produktion av färska mejeriprodukter i Holland har Arla Foods nu fått en femte kärnmarknad, utöver Sverige, Danmark, Storbritannien och Finland.

Med godkännande från EU-kommissionen, de holländska konkurrensmyndigheterna (NMa) samt Friesland Nijkerk Works Council övertar Arla Foods från och med idag mejeriet Friesland Foods Fresh Nijkerk från det nyfusionerade Royal FrieslandCampina. I samband med detta byter mejeriet namn till Arla Foods B.V. i Holland.

Mejeriet producerar hela sortimentet av färska mejeriprodukter för den holländska marknaden, bl a under det lokalt välkända varumärket Friesche Vlag, som Arla Foods samtidigt har licens för i minst 10 år. Som en del av avtalet ska Royal FrieslandCampina dessutom försörja mejeriet med mjölkråvara fram till 1 januari, 2017.

Tim Ørting Jørgensen, Arla Foods koncerndirektör för affärsområdet Consumer Internationel, är nöjd med det slutliga godkännandet:

  • Det här är ett stort steg i vår strategiska ambition att vara den ledande producenten av mejerivaror för konsumenter i norra Europa. Vi går nu genast igång med att integrera vår nya holländska verksamhet i Arla Foods. Vi har redan en mycket positiv dialog med våra nya kollegor i Nijkerk och vi är glada över att få sätta igång i vår nya roll på den holländska marknaden, säger Tim Ørting Jørgensen.

Arla Foods Nijkerk har 500 medarbetare, varav 150 är visstidsanställda. Under 2008 var mejeriets omsättning cirka 240 miljoner Euro.

Royal FrieslandCampinas försäljning av mejeriet i Nijkerk var ett villkor från EU-kommissionen i samband med godkännandet av samgåendet mellan Friesland och Campina, som genomfördes den 17 december 2008. Villkoret tillkom för att undgå att Royal FrieslandCampina skulle uppnå ett fullständigt monopol på den holländska marknaden för färska mejeriprodukter.

För mer information, vänligen kontakta:
Tobias Wåhlén, chef extern kommunikation
tel: +46 (0)8 789 51 41
mobil: +46 (0)70 899 51 41
tobias.wahlen@arlafoods.com

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76