Förändringar i produktionen på Hirtshals Mejeri

Lästid
1 min
Publicerad
22 januari 2009
Kontakter:
Presskontakt

Danska Hirtshals Andelsmejeri ska producera lika stora volymer som hittills, men produktionen fördelas på färre produkter, som ska göras tillgängliga i hela Danmark. Förändringarna innebär att en rad tjänster på mejeriet kommer att försvinna.

Vid årsskiftet gick Hirtshals Andelsmejeri ihop med Arla Foods, och sedan dess har Arla och den gamla ledningen på Hirtshals tillsammans arbetat fram en långsiktig plan för mejeriet, så att Hirtshals, som är beläget på Nordjylland, kan fortsätta som en integrerad del i Arla. Den färdiga planen har presenterats för medarbetarna på mejeriet.

Hirtshals ska från och med den 1 mars fokusera på produkter som framställs med lokal mjölk, till exempel dryckesmjölk, grädde och grekisk yoghurt. Smörproduktionen flyttas till Holstebro Mejeri, medan bland annat produktionen av fruktyoghurt upphör. Samtidigt flyttar Arla sin produktion av mejeriprodukter som i dag produceras av råvara från jersey-kor på Christiansfeld Mejeri till mejeriet i Hirtshals.

Av de 76 medarbetarna som i dag arbetar på anläggningen sägs 44 medarbetare upp, sex medarbetare erbjuds liknande anställningar i Arla.

Tjänster försvinner från mejeriet eftersom:

  • Hirtshals Mejeris distribution av produkter till butikerna övertas av Arlas rikstäckande distributionsnät i Danmark
  • Mejeriet får färre produktgrupper i framtiden
  • Mejeriets samgående med Arla har skapat en rad dubbla tjänster inom till exempel administration

– Vårt mål har varit att säkra mejeriets fortsatta produktion. Det viktigaste har varit att hitta en lösning som gör det möjligt för mejeriet att fortsätta driften i en tid som är tuff för hela mejeribranschen – och att verksamheten ska vara lönsam i många år framåt. Därför har det varit nödvändigt att göra de här förändringarna. Självklart är det beklagligt att åtgärderna också till följd att medarbetare blir av med sina arbeten, men det är nödvändigt om mejeriet ska kunna fortsätta sin produktionen. Vi ska göra allt vi kan för att hjälpa de berörda medarbetarna. Vi gör det här för att vi tror på Hirtshals huvudprodukter, som vi nu gör tillgängliga för konsumenter i hela landet, säger Arla Foods chef för den danska marknaden, Lars Aagaard.

En arbetsgrupp får nu till uppgift att hitta de bästa lösningarna för de medarbetare som blir uppsagda.

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76