Finalisterna i Årets Konditor 2009 utsedda

Lästid
2 min
Publicerad
24 juni 2009
Kontakter:
Presskontakt

Nu är finalisterna i den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor utsedda. Det är fyra män och en kvinna som tävlar i svenska mästerskapen för professionella konditorer. Temat för årets tävling är ”Caribien” och finalisterna ska inom loppet av sju timmar tillverka två olika sorters tårtor, en valfri produkt av choklad samt en take away-dessert för 16 personer. Finalen äger rum på Nordiska museet i Stockholm den 9 oktober i samband med Chokladfestivalen.

– Arla anordnade tävlingen Årets Konditor för första gången för 21 år sedan och sedan dess har tävlingen fått större och större betydelse för konditorbranschens utveckling. Vi ser nya förmågor presentera fantastiska bakverk, inte bara i formen utan även med inslag av fler eller annorlunda ingredienser, under den spännande finalen. säger Inger Söderlund, pr-chef på Arla.

Temat för årets tävling är ”Caribien” vilket för tankarna till turkosblått vatten, kreolsk kultur, koraller, palmer och vita stränder. Förra året var temat Retro och tävlingen vanns då av Maria Grave, som driver G Chocolat och Margaretas Bröd och Bakverk i Göteborg. Maria var den andra kvinnan som vunnit tävlingen under åren. Den första var Jennie Elmerfors på Gateau i Stockholm 2007. De senaste två åren har tävlingen dominerats av kvinnor men i år är det fyra män och en kvinna i finalen.

De fem finalisterna ska under sju timmar tillverka två stycken tårtor, en för tio personer och en för sex personer. De ska också tillverka en valfri produkt av choklad, exempelvis en pralin, en småkaka, petit four, samt en take away-dessert för 16 personer. Samtliga produkter ska tillverkas på plats på Nordiska museet och dekoreras efter temat ”Caribien”. De tävlande får ta med sig färdiga bottnar, färdigkokt karamell, pastillage/marsipan samt valfri ställning till tårtan.

Skapelserna bedöms av en metodjury och en smakjury med Tony Olsson som ordförande. Vinnaren får titeln Svensk Mästare och ett stipendium värt 40 000 kronor.

– Det ska bli så spännande att se vad finalisterna gör av årets tema ”Caribien”. Det är hård press på dem och det är mycket de ska åstadkomma på dessa sju timmar. För att vinna måste resultatet vara nästintill perfekt, både vad gäller utseende och smak, säger Tony Olsson, Årets konditor 1994 och Juryns ordförande.

Årets Konditor är det svenska mästerskapet för konditorer och anordnas av Sveriges bagare och konditorer i samarbete med Arla. Tävlingen anordnades första gången 1988 av Arla och sedan 2003 avgörs den i samband med Chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm.

Finalister – Årets Konditor 2009

Cecilia Andersson, Tössebageriet i Stockholm. Kommer ursprungligen från Malmköping och vann ”Årets pralin 2008”. Ställer upp i Årets Konditor för första gången.

Kontaktuppgifter: tele: 0704-949 170, e-post: m_fiffi@hotmail.com

Michael Frestadius, Vetekatten, Stockholm. Kommer ursprungligen från Näsåker och kom på delad fjärdeplats i Årets Konditor 2003.

Kontaktuppgifter: tele: 073-326 85 41, e-post: m frestadius_michael_860@hotmail.com

Per Söderberg, Vendel Organic Bakery, Löderup. Kommer ursprungligen från Stockholm och tävlar för första gången i Årets Konditor.

Kontaktuppgifter: tele: 073-998 76 73, e-post: per@almostdecent.se

Fredrik Johansson från Gunnarssons Specialkonditori i Stockholm. Kommer ursprungligen från Kalmar och ställer upp i tävlingen för första gången.

Kontaktuppgifter: tele: 070-295 80 06, e-post: fredrik.j@spray.se

Conrad Tyrsén, från Lux Dessert & Choklad i Stockholm. Kommer ursprungligen från Visby och tävlar för första gången i Årets Konditor.

Kontaktuppgifter: tele: 073-503 69 31, e-post: conrad.tyrsen@hotmail.com

För ytterligare information kontakta:

Tommy Flodqvist, tf vd Sveriges bagare & konditorer Tel: 08-762 67 83

E-post: tommy@bageri.se

Tony Olsson, juryns ordförande Chokladfestivalen Mobil: 0734-027 757

E-post: tony.olsson@kaka.se

Inger Söderlund, pr-chef Arla Foods Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84

E-post: inger.soderlund@arlafoods.com

Hannes Hultcrantz, pressansvarig Årets Konditor Tel: 08-545 152 35, 0733-10 06 01

E-post: hannes.hultcrantz@prat.se

Bildmaterial och ytterligare information finns på:

www.aretskonditor.se,

www.bageri.se

http://storkok.arla.se

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76