Conrad Tyrsén från Lux Dessert & Choklad blev Årets Konditor 2009

Lästid
1 min
Publicerad
09 oktober 2009
Kontakter:
Presskontakt

Conrad Tyrsén, ursprungligen från Visby vann idag titeln Årets Konditor 2009. Motiveringen lyder " För en genomtänkt tolkning av temat, Caribien, både i smak och dekor. Ett professionellt och stilrent arbete. Smakerna för tankarna till kreolsk kultur, koraller, turkost vatten och karibisk hetta".

Idag avgjordes SM för professionella konditorer och Conrad Tyrsén från Lux Dessert & Choklad
i Stockholm utsågs till Årets Konditor 2009. Temat för årets tävling var "Caribien" och finalisterna skulle inom loppet av fem timmar tillverka två olika sorters tårtor, en för tio personer och en för sex personer. De skulle också tillverka en valfri produkt av choklad samt en takeawaydessert för 16 personer.

Finalisterna tävlade från 08:00 och klockan 14:30 utsågs vinnaren till titeln Årets Konditor 2009. Förutom titeln Årets Konditor 2009, vinner Conrad Tyrsén ett stipendium om 40 000 kronor.

  • Conrad Tyrsén gjorde en mycket jämn tävling från tårta till pralin, han följde temat, harmoniserade smakerna och arbetade rent och metodiskt. En värdig vinnare i tuff konkurrens med övriga på prispallen, säger Tony Olsson, ordförande i juryn för Årets Konditor.

  • Just nu känns det fantastiskt roligt, jag har övat stenhårt, säger en glad Conrad Tyrsén, Årets
    Konditor 2009.

Conrad Tyrsén vann med sin tårta bestående av guavakräm, passionsfrukt, kiwi, kokosbavaroise,
vit choklad, tabasco och i botten daqouise (en mjuk marängbotten).

Tvåa kom Cecilia Andersson, med bland annat sin tårta White Carib. Cecilia utmärkte sig med en fantastisk finish på sina produkter. Oväntad smakkomposition på desserten gav Fredrik Johansson den sista medaljplatsen.

Årets Konditor anordnas av Sveriges Bagare & Konditorer AB och huvudsponsor är Arla Foods.
Tävlingen anordnades första gången 1988 och sedan 2003 avgörs tävlingen i samband med
Chokladfestivalen på Nordiska museet.

Årets Konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer och arrangeras av Sveriges Bagare & Konditorer AB och huvudsponsor är Arla Foods. Tävlingen anordnades första gången 1988 av Arla och sedan 2003 avgörs Årets Konditor i samband med Chokladfestivalen på Nordiska museet. Festivalens grundare och arrangörer, mästerkonditorerna Tony Olsson och Magnus Johansson, har tillsammans med Arla och branschföreningen Sveriges bagare & konditorer varit drivande i skapandet av nuvarande Årets Konditor.

För ytterligare information kontakta:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
Tel: 08-76 26 794, 070-36 46 794
E-post:martin@bageri.se

Inger Söderlund, pr-chef Arla Foods
Tel: 08-789 58 84, 070-689 58 84
E-post:inger.soderlund@arlafoods.com

Frågor om tävlingen och Chokladfestivalen:
Tony Olsson, Chokladfestivalen, ordförande i juryn Årets Konditor
Mobil: 0734-027 757
E-post:tony.olsson@kaka.se

Pressansvarig Årets Konditor
Ida Ståhlnacke, Prat PR
Tel: 08-545 152 34, 0734-35 27 07
E-post:ida.stahlnacke@prat.se

Bildmaterial och ytterligare information finns på:
www.aretskonditor.se
www.bageri.se
http://storkok.arla.se

Pressbilder och pressinformation finns även på bifogad cd-skiva.
Kolla in konditorernas blogg:www.konditorbloggen.se

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76