Arlanoteringen sänks med 25,8 öre

Lästid
1 min
Publicerad
04 mars 2009
Kontakter:
Presskontakt

Arlanoteringen sänks med 20 danska öre (25,8 svenska öre) från och med den 1 mars på grund av global överproduktion och minskad efterfrågan på mejeriprodukter.

Från och med den 1 mars sänks Arlanoteringen med 20 danska öre (25,8 svenska öre). Det beslutade Arla Foods styrelse på sitt senaste möte som avslutades strax innan representantskapsmötet i Halmstad inleddes på onsdagen.
Precis som vid den förra sänkningen den 1 januari 2009 är orsaken pressade världsmarknadspriser, på grund av att det produceras för mycket mjölk i världen samtidigt som efterfrågan på mejeriprodukter har minskat.
Det byggs nu upp lager av smör och mjölkpulver som kommer att bli svåra att sälja, vilket också påverkar priset negativt.

  • Vi ser nu tecken på att mjölkproduktionen minskar i vissa länder. Men det räcker inte för att ge effekt på det stora utbudet av mejeriprodukter i världen just nu, säger Arla Foods koncernchef Peder Tuborgh.
    Marknadssituationen förvärras ytterligare av den ekonomiska krisen som får konsumenterna att köpa färre och billigare mejeriprodukter.
  • Kombinationen av den aktuella situationen på marknaden och den ekonomiska krisen skapar en negativ prisspiral, som vi inom den närmaste tiden inte ser något slut på.
    Arlas ordförande Ove Møberg säger att styrelsens krav på besparingar och effektiviseringar inom Arla Foods fortsätter med samma styrka.
  • Vi är medvetna om att Arla har blivit allt effektivare de senaste åren och att det sparas där det går. Men i extremt tuffa tider förväntar vi oss att alla i företaget anstränger sig för att betalningen till ägarna ska kunna bli så hög som möjligt.
    Sänkningen innebär att Arlanoteringen från den 1 mars är 277,7 svenska öre.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76