Arla startar produktion av vassleproteiner i USA

Lästid
1 min
Publicerad
02 mars 2009
Kontakter:
Presskontakt

Att etablera lokal produktion av vassleproteiner i USA stod högt på prioriteringslistan när Strategi 2013 presenterades för några månader sedan. Nu har Arla Foods Ingredients skrivit under ett avtal om samarbete med det amerikanska mejeriföretaget Green Meadows Foods.

  • Vi räknar med att produktionen kan starta till sommaren. Att vi nu på allvar kommer in på världens största marknad för vassleproteiner ger oss helt nya möjligheter, säger Henrik Andersen, direktör i Arla Foods Ingredients.

Att utvinna proteiner ur vasslen - produkten som blir över vid tillverkning av ost - är en bra affär. Vassleproteinerna har många positiva egenskaper och används därför som ingrediens i en lång rad livsmedel över hela världen. Affärsområdet är ett av Arlas mest lönsamma, och efter flera års tillväxt fortsätter livsmedelsindustrins efterfrågan.Mot den bakgrunden är verksamheten en av de högst prioriterade i Strategi 2013 och med en målsättning om att ha fördubblat försäljningen inom fem år.

Det unga amerikanska mejeriföretaget Green Meadows Foods har nyligen startat ostproduktion på ett nybyggt mejeri i delstaten Iowa. På samma adress byggs för närvarande en vassleproteinfabrik som Arla Foods Ingredients enligt avtalet kommer att köpa och äga på egen hand. I fabriken ska vasslen från Green Meadows Foods ostproduktion förädlas till ingredienser till livsmedelsindustrin. Det blir även Arla Foods Ingredients som kommer att stå för marknadsföringen och försäljningen av dessa ingredienser.

  • Avtalet innebär att vi befäster vår position som en av världens allra största och ledande producenter av förädlade vassleproteiner. Om vi ska nå vår målsättning är det helt avgörande att vi får en stark position i USA, som står för runt 50 procent av den globala marknaden för vassleproteiner. Det är mycket svårt att komma in på den amerikanska marknaden utan lokal produktion och därför är vi glada över att ha funnit en partner, säger Henrik Andersen.

Investeringen godkändes på Arlas senaste styrelsemöte, men parterna har som en del av avtalet beslutat att inte offentliggöra några belopp. Nu väntar fördjupade förhandlingar om detaljerna i samarbetet, och siktet är inställt på att sjösätta verksamheten under årets andra kvartal.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76