Årets Kock sätter nordisk smak på Arla Köket crème fraiche

Lästid
2 min
Publicerad
09 februari 2009
Kontakter:
Presskontakt

Äpple ger friskt syrlig smak och pepparroten ger lite sting. En nordisk smakkombination, menar Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, som har utvecklat smaksättningen av nya Arla Köket® crème fraiche gourmet Årets Kock äpple – pepparrot. Den passar till det mesta, allt från gravad lax till nykokt pasta.

– Att det skulle bli kombinationen äpple och pepparrot, visste jag direkt. Bara tanken att kombinera äpplets friska syra med pepparrotens sting i mild crème fraiche gourmet säger ju att det måste bli en smakupplevelse. Det är nordiska smaker som passar mig i min matlagning. Crème fraiche gourmet äpple pepparrot passar till mycket, i stuvad potatis, i bechamelsåsen till lasagne, i currysås, till gravad lax, för att nämna några exempel, säger Tom Sjöstedt.

Pepparroten ger ett visst sting, men smaken är inte stark. Enligt Tom Sjöstedt är smaken ändå så mild att den passar hela familjen, även barnen.

– Smaken är mild, men inte slätstruken, och passar därför både vuxna och barn. Min tvååriga dotter älskar den, säger han.

Arla Köket® crème fraiche gourmet är en lite lyxigare serie matlagningsprodukter. Syftet är att erbjuda konsumenten produkter som kan bidra till att förenkla matlagningen och ge en extra smakupplevelse. Idén och smakvarianterna med namnet ”Årets Kock” är framtagna i samarbete med vinnare av Årets Kock. Varje år tas en särskild smakkombination fram, komponerad av förstapristagaren av Årets Kock. Med gediget kunnande, erfarenhet och personlig känsla skapar kocken sin en egen version av Arla Köket crème fraiche gourmet. Denna smak finns i butik under ett år, tills nästkommande Årets Kock komponerar sin egen personliga smak.

År 2007 lanserades den första smakvarianten; äpple, curry och dill, utvecklad av Årets Kock 2006, Peter J. Skogsström. Vecka 6 2008 ersattes den varianten med smakerna karljohan, timjan och citron, som vinnaren av Årets Kock 2007, Tommy Mylllimäki, utvecklade. Den här smakkombinationen har blivit en sådan försäljningssuccé att den kommer att vara kvar i sortimentet även när den nya smaken äpple och pepparrot kommer ut i butik vecka 6.

Arla Köket crème fraiche gourmet Årets Kock äpple – pepparrot finns i butik från vecka 6 2009.

Cirkapris för 2 dl-förpackning är 15 kr.

Marknaden

Försäljningen av produkter vi använder i matlagning ökar kontinuerligt och segmentet crème fraiche har ökat med 1,4 procent under 2008 (ACN w 3308). Konsumenten har behov av enkla lösningar som kan göra matlagningen enklare. Smaker följer trenderna inom matlagning, vilket är en stark koppling till de nya smakerna som används både i färdiga rätter och i matlagningsprodukter.

För mer information:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel: 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

För högupplösta bilder: www.mediawizard.arlafoods.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76