Årets Beige Champion utsedd – Rasmus latte tog juryn med storm

Lästid
2 min
Publicerad
18 mars 2009
Kontakter:
Presskontakt

Rasmus Åstradsson från Malmö gör Sveriges godaste caffè latte. För sin skicklighet tilldelades Rasmus på tisdagskvällen priset ”Beige Award 2009” – ett av två priser i tävlingen Barista Cup, det svenska mästerskapet i professionellt baristahantverk. Till vardags serverar Rasmus sina perfekta caffè latte på Njutbar mat i Malmö. Rasmus Åstradsson kommer nu att representera Sverige vid årets världsmästerskap i Latte Art, konsten att göra snygga mönster i caffè latten.

Rasmus Åstradsson är 22 år och har arbetat som barista de senaste tre åren i såväl Sverige som Danmark. Juryns motivering lyder:

”Med en personlig presentation levererade årets Beige Champion

bra latte art och dagens bästa caffè latte.”

Som årets Beige Champion får Rasmus Åstradsson åka till World Latte Art Championship i Köln i Tyskland, 26-28 juni. Dessutom kommer Rasmus att få åka till ett valfritt resmål på en studie- och inspirationsresa.

Hård träning samt coachning tog Rasmus Åstradsson hela vägen till lattesegern i år. Nu hoppas Rasmus att hans vackra latte art ska ge honom en plats i toppen även i världsmästerskapet, där hans estetiska förmåga kommer att sättas på prov igen.

– Det här var verkligen en överraskning och jag är otroligt glad! En vacker latte art tycker jag kan ses som en kvalitetsstämpel på bra latte. Bara med perfekt skummad len mjölk blir latte arten så fin. Nu ser jag fram emot att få vässa mina kunskaper ytterligare inför VM, säger Rasmus Åstradsson.

Sex finalister gjorde i Stockholm under tisdagen upp om titlarna Årets Barista 2009 och Beige Champion 2009. Förutom Rasmus Åstradsson som blev årets lattemästare, tog Mattias Björklund från Da Matteo i Göteborg förstapriset i Barista Cup som avgjordes samtidigt.

Lattemästare – en prestigefylld ära

Att vinna Beige Award och bli Beige Champion är en prestigefylld ära. Caffè latten har på kort tid blivit svenskarnas älsklingsdryck och är den i särklass mest beställda drycken på våra caféer. 9 av 10 svenskar vet idag vad en caffè latte är för något, att jämföra med för åtta år sedan då bara hälften av svenskarna visste det.

Tidigare vinnare

Tidigare vinnare av Beige Award är Peter Frenhoff, Lund (2008), Emma Andersson, Stockholm (2007), Costas Pliatsikas, Umeå (2006), Nebo Uskokovic, Stockholm (2005), Johan Carlström, Malmö (2004), Annika Bergkvist, Höllviken (2003), Daniel Remheden, Lund (2002) och Kaveh Azizian, Stockholm (2001).

Tävlingsfakta

Arla Foods är stolt huvudsponsor av Barista Cup & Beige Award. Tävlingen arrangeras av SCAE Sweden (fd Svenska Specialkaffeföreningen). Tävlingen är det svenska mästerskapet i professionellt baristahantverk. Tävlingen Barista Cup arrangeras för elfte året och Beige Award för nionde året i rad. Tävlingens syfte är att främja och inspirera Sveriges baristor och på det sättet höja kvaliteten på alla espressodrycker som serveras på landets caféer.

Barista Cup är uppbyggt enligt internationella regler från den europeiska och amerikanska specialkaffeföreningen, med tillägget att de tävlande också presenterar en caffè latte för att tävla om priset Beige Award. Varje tävlande ska på 22 minuter servera juryn fyra espresso, fyra cappuccino, fyra egenkomponerade espressobaserade drycker, så kallade signaturdrinkar, samt fyra caffè latte med latte art. De tävlande bedöms utifrån fyra kriterier: dryckens smak och utseende samt baristans teknik och artisteri i framförandet.

I juryn medverkar representanter från café-, specialkaffe- och mejeribranschen. Samtliga är experter på hantverket, råvarorna och dryckerna. Huvuddomare och ansvarig för juryns arbete var danske världsmästaren Fritz Storm.
För mer information kontakta gärna

Inger Söderlund

PR-chef Arla Foods

Telefon 08-789 58 84, 070-689 58 84

E-post inger.soderlund@arlafoods.com

Yvonne Scharmer

Consumer Communication Manager Arla

Telefon 08-788 03 51

E-post yvonne.scharmer@arlafoods.com

eller besök

www.beige.nu bilder finns under Press/Bildbank/Baristatävlingar

(användarnamn: press, lösen: Latteart)

Kontaktuppgift årets Beige Champion:

Rasmus Åstradsson

Beige Champion 2009

Telefon 0735-33 22 31

E-post rasmus.astradsson@hotmail.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76