50-åriga KESO® cottage cheese först ut som ekologisk

Lästid
2 min
Publicerad
14 december 2009
Kontakter:
Presskontakt

Nu kommer unika KESO cottage cheese även som ekologisk och KRAV-märkt. Varumärket KESO har funnits i drygt 50 år på marknaden och nyheten blir den första av sitt slag i svenska butiker. Mjölkråvaran till ekologisk KESO cottage cheese kommer alltid från Tidavads Ekolantbruk, bara två mil från Arlas mejeri i Skövde, och kompletteras med mjölk från några andra ekologiska gårdar runt Skövde.

Precis som originalet kan ekologisk KESO cottage cheese användas på många olika sätt, bland annat som ingrediens i matlagning, i en kall sås eller som pålägg. Eller bara som den är – till exempel som ett smart mellanmål. Mjölken till eko-nyheten kommer alltid från Tidavads Ekolantbruk och kompletterande mjölk kommer från ett fåtal andra gårdar kring Skövde för att det ska räcka till produktionen av ekologisk KESO. Varje ekologisk KESO-bägare innehåller alltså alltid mjölk från Tidavads Ekolantbruk.

Mjölkbonden Daniel Wilsson driver Tidavads Ekolantbruk tillsammans med fästmön, föräldrarna och en svåger. Gården, som idag har cirka 190 mjölkkor, har varit ekologisk och KRAV-godkänd sedan 1995. Att bidra med en stor del lokal ekomjölk i ekologisk KESO cottage cheese känns mycket bra, menar Daniel Wilsson.

–Det här är mycket spännande och vi är väldigt stolta över att just vår gård har så stor del i nya ekologiska KESO, en produkt som faktiskt är unik. Det känns också härligt att det är stort gensvar från konsumenterna. De vill ha ekologiska produkter, säger Daniel Wilsson.

Familjen äter gärna KESO cottage cheese på många olika sätt. Själv föredrar Daniel att lägga den på en smörgås. På KESO-förpackningen, som är den första genomskinliga förpackningen i mejerikylen, finns en bild av Daniel tillsammans med mjölkkon Blomros.

–Det är så klart kul att få vara med och synas, eftersom det kan sprida mer kunskap om oss mjölkbönder. Men det får inte ta för mycket tid, korna kommer alltid först,avslutar Daniel Wilsson.

Vi äter nästan 1 kg per person och år

Naturell KESO cottage cheese är helt naturlig utan tillsatser, har låg fetthalt och innehåller mycket protein. Den passar många dieter med lite fett. Under ett år säljs närmare 8 000 ton cottage cheese i svenska matvarubutiker. Snittkonsumtionen är därmed nästan 1 kg cottage cheese per person och år. KESO har med sina 50 år på marknaden 85 procents marknadsandel i cottage cheese-kategorin och försäljningen ökar stadigt. Hela KESO-familjen tillverkas på Arla mejer i Skövde och tillverkningen i mejeriet i Skövde pågår dygnet runt sju dagar i veckan för att kunna möta den ökande efterfrågan. Man har även startat ett pilotmejeri för att kunna finjustera produktionen och testköra nya smaker.

Var kommer cottage cheese ifrån?

Idén till cottage cheese hämtades redan på 50-talet från USA. Produkten – som fick varumärket KESO från Arla – började tillverkas på dåvarande Mjölkcentralen i Stockholm. Redan då konsumerade man gärna produkten som smörgåspålägg – eller till frukost med frukt.

Bild på ursprungsförpackningen kan laddas ned på www.mediawizard.arlafoods.com.

KESO cottage cheese naturell ekologisk kommer att finnas i butik från vecka 5, 2010.

Cirkapriset per bägare om 250 g, blir 15-16 kr.

Fakta om KRAV-märkning

För att en produkt ska bli KRAV-godkänd måste den klara de regler KRAV-märkningen står för: Bra miljö, God djuromsorg, God hälsa och Socialt ansvar. Det innebär bland annat att kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO) inte får användas. Det är speciella krav på djurhållning och växtodling och även på sociala förhållanden vid produktionsplatsen. www.krav.se

För mer information:

Inger Söderlund, PR-chef Arla Foods, tel: 070-689 58 84 eller 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com

Relaterade artiklar

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76