Våren är här, dags för kornas årliga dans

Lästid
3 min
Publicerad
18 april 2008
Kontakter:
Presskontakt

Våren är äntligen här och det är dags för våra mjölkkor att få njuta av årets första bete. Nu släpps de ut ur vintertillvaron i lagården och allmänheten bjuds som vanligt in att vara med. Förra året var det över 25 000 barn och vuxna som såg vårrusiga kor bjuda upp till kodans med glädjepiruetter och vilda galopper. Det har nu blivit en tradition för många att besöka en Arlagård för att se hur det går till på ett betessläpp och få uppleva kor med vårkänslor. Många av gårdarna har också aktiviteter en stund innan korna släpps. Mjölkbonden berättar då om sina kor, bjuder på mjölk och bulle och den som vill kan vara med på en tipspromenad och testa sina kunskaper om mjölkkor. Sommarbetet sker på åkrar där bonden sått gräs eller klöver, på strandängar och hagmarker. Där får korna äta, vila och springa. För att få tillgång till mycket mat och inte trampa sönder marken, flyttar korna runt mellan olika fållor i hagen. Under sommaren är många kor ute dygnet runt. De kommer bara in när det är dags att mjölkas eller om det blir för varmt. Förutom gräs och klöver i hagen, får de vatten, mineralfoder och saltsten. När de mjölkas får de också extra tillskott av kraftfoder. Kombinationen av betet och kraftfodret ger mjölken en bättre fettkomposition med mer fleromättat fett och mer Omega 3. Vår- och sommarbetet på ängar och i hagar bidrar också till att hålla våra landskap öppna. Arlagårdar som bjuder in till betessläpp finns listade nedan och på www.arla.se. På sajten finns mer information och vägbeskrivning till gårdarna. Där hittar du också information om vår fototävling. Blekinge, Naturbruksgymnasiet i Blekinge, Bräkne-Hoby lördag 26 april kl.11.00 Gotland, Eskelhem Simonarve, Visby lördag 10 maj kl.10.00 Halland, Kullsgärde Skrea torsdag 1 maj kl.11.00 Halland, Myra gård, Kungsbacka torsdag 1 maj kl.11.00 Jönköping, Sjöviks gård, Bankeryd torsdag 15 maj kl.18.30 Jönköping, Gränna, Starkeryds gård, Skillingaryd torsdag 1 maj kl.11.00 Jönköping, Tranås, Äpplaryd lördag 10 maj kl.10.00 Jönköping, Tabor gård, Vetlanda lördag10 maj kl.11.00 Kalmar, Arontorp, Färjestaden lördag 10 maj kl.11.00 Kalmar, Segelrum, Gamleby torsdag 8 maj kl.19.00 Kalmar, Ingelstorpsskolan lördag 26 april kl.11.00 Kalmar, Råshult, Vimmerby lördag 3 maj kl.11.00 Kronoberg, Dansjö gård, Alvesta lördag 17 maj kl.11.00 Kronoberg, Ingelstads Naturbruksgymnasium lördag 3 maj kl.11.00 Stockholm, Backa Kårsta, Vallentuna lördag 3 maj kl.10.30 Sörmland, Haninge, Stegsholms gård söndag 18 maj kl.11.00 Sörmland, Julita gård, Julita söndag 11maj kl.11.00 Uppsala, Svista lördag 17 maj kl.11.00 Västra Götaland, Naturbruksgymnasiet i Dingle lördag 26 april k.12.00 Västra Götaland, Karlsborg, Österbo lördag 3 maj kl.10.00 Västra Götaland, Kåhögs gård, Partille lördag 10 maj kl.11.00 Västra Götaland, Sätila, Naturbruksgymnasiet Strömma skolan torsdag 1 maj kl.11.30 Västra Götaland, Dals Rostock, Ekholmens säteri söndag 11 maj kl.11.00 Västra Götaland, Uddetorps Naturbruksgymnasium söndag 27 april kl.11.00 Örebro, Sverkesta gård, Fellingsbro lördag 24 maj kl.10.00 Östergötland, Grävsten gård, Linköping lördag 17 maj kl.10.30 Östergötland, Vikbolandet, Kuddby Linåkern lördag 17 maj kl.11.00 Arlagården är namnet på ett gemensamt kvalitetsprogram för alla de mjölkbönder som äger Arla Foods. Kvalitetsprogrammet omfattar allt från djuromsorg till konsumenttrygghet. Arlagårdens kvalitetsprogram bestämmer hur mjölken ska kontrolleras och att den har sådan sammansättning att de färdiga produkterna lever upp till konsumenternas behov och önskemål. Djurens behov ska tillgodoses så att deras hälsa och välbefinnande främjas och produktionen på gården ska ske med respekt för naturen. På www.arla.se kan man läsa mer om Arlagårdens kvalitetsprogram. Presskontakt: Inger Söderlund, PR-chef tel: +46 (0)8 789 58 84 mobil: +46 (0)70-689 58 84 fax: +46 (0)8 20 92 60 e-post: inger.soderlund@arlafoods.com Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka 8 500 danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolv länder och har försäljningskontor i 27 länder. Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen. Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76