Tillfälligt färre ekologiska artiklar, men mer ekomjölk totalt

Lästid
2 min
Publicerad
04 augusti 2008
Kontakter:
Presskontakt

De svenska konsumenterna skickar tydliga signaler att de önskar mer ekologiska mejeriprodukter. Arla är redan idag världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och vi har det senaste året öket den ekologiska produktionen med cirka 10 procent. Efterfrågan ökar kraftigt för varje månad som går och vi behöver ta ett krafttag för att kunna möta den snabbt växande efterfrågan på alla våra produkter under alla tider på året.

Arla försöker planera den ekologiska produktionen i mejerierna för att möta svängningar i konsumtionen, men betesgången gör att produktionen av mjölk ute på gårdarna inte alltid matchar konsumtionsmönstren. På kort sikt får vi styra mjölken till vissa produkter framför andra. Under perioden vecka 33 till vecka 51 kommer vi att ta bort två produkter. Den ena produkten är ekologisk mjölk 3 % i alla förpackningsstorlekar. Vi har tidigare erfarenhet av att ta bort detta alternativ och har sett att våra konsumenter väljer att dricka konventionell mjölk 3 % istället. Den andra produkten är ekologisk mellanmjölk i storpack 10, 20 och 120 liter. Till de storkökskunder som önskar välja ett ekologiskt mellanmjölksalternativ till vår svenska konventionella mjölk som är märkt med Arla Ko, kommer vi att erbjuda förpackningar om 10 och 20 liter med dansk ekologisk mellanmjölk. Vi kan alltså erbjuda dessa förpackningar med både svensk konventionell och dansk ekologisk mjölk.

Arla fortsätter samtidigt det långsiktiga arbetet för att skapa bättre lönsamhet på medlemmarnas gårdar så att produktionen stimuleras. Den 1 juli höjde vi tillägget till medlemmarna för ekologisk mjölk med 35 öre per kilo mjölk till 120 öre per kilo. Vi arbetar dessutom kontinuerligt med att sprida intresset för ekologisk produktion bland våra medlemmar och vi ger nya ekologiska producenter betalt under djurkarensen, dvs de sista sex månaderna under omställningen till ekologisk produktion som gården har de största kostnaderna utan att kunna få sälja mjölken som ekologisk.

Det är positivt att vi ser att det finns gårdar som är på gång att kunna börja leverera ekologisk mjölk snart. Det visar att ansträngningarna ger resultat. Tillsammans med våra medlemmar hoppas Arla kunna lägga in en högre växel i den ekologiska produktionen så att vi ska kunna ge konsumenterna de produkter de vill ha under årets alla veckor.

För mer information:
Tobias Wåhlén, chef extern kommunikation
tel: +46 (0)8 789 51 41
mobil: +46 (0)70 899 51 41
e-post: tobias.wahlen@arlafoods.com

Arla Foods är Europas största mejeriföretag med en samlad mjölkinvägning på cirka 8,4 miljarder kilo och en omsättning på cirka 59,2 miljarder svenska kronor Det är en kooperativ förening som ägs av cirka8 500danska och svenska mjölkbönder. Arla Foods producerar mjölkbaserade livsmedel i tolvländer och har försäljningskontor i 27 länder.Med rötterna i åkermarken, på både den svenska och danska sidan om Öresundsbron, exporterar vi mejerivaror till hela världen.Verksamheten omfattar hela kedjan från mjölkproduktion till färdiga produkter.

Presskontakt

Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige max.wallenberg@arlafoods.com 070-88 44 290 (pressjour) 072-724 70 76